Fost viceprimar, acum senator, Rozalia Biro, preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, îl contrazice pe deputatul Szabo Odon în ce priveşte calea pe care ar trebui s-o urmeze Uniunea în Bihor pentru configurarea viitoarei alianţe în plan local, după alegerile din 5 iunie.

Szabo, cu PSD

Săptămâna trecută, precizând că el nu face parte din comisia care negociază din partea UDMR Bihor cu celelalte formaţiuni viitorul parteneriat, Szabo Odon a pledat indirect, dar lămuritor, pentru o alianţă cu PSD şi ALDE, afirmând că din cauza rezultatului slab obţinut în Oradea de lista condusă de viceprimarul Huszar Istvan, funcţia acestuia devine inutilă pentru formaţiunea maghiară.

Szabo a dat vina indirect pe Huszar că a acceptat o listă pe care se află „secretarele” preşedintelui UDMR Bihor Alexandru Kiss, care ar fi fost stabilită într-o „adunare restrânsă de 60 de persoane”, şi a spus că acest rezultat slab ar goli de conţinut poziţia de viceprimar a UDMR, deoarece a obţinut doar patru din cele 27 de mandate de consilier local. Szabo chiar s-a exprimat colorat, afirmând că funcţia de viceprimar nu ar fi decât „o floare la pălărie” în condiţiile acestea, în care UDMR nu are cum să-l influenţeze pe primarul Ilie Bolojan, ceea ce ar însemna automat că preferă controlul Consiliului Judeţean împreună cu PSD şi ALDE.

Biro, cu PNL

Rozalia Biro, în schimb, se pronunţă destul de clar în favoarea alianţei cu PNL, singura care poate oferi UDMR funcţia de viceprimar pe care o doreşte comunitatea maghiară din Oradea. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Biro l-a contrazis pe Szabo în explicarea rezultatului slab din Oradea, afirmând că tocmai faptul că UDMR nu a avut viceprimar din 2012 până în februarie 2015 a determinat acest rezultat slab, şi nicidecum faptul că lista de candidaţi a UDMR ar fi „adăpostit” oamenii lui Kiss.

„La noi, fiecare a putut să-şi depună candidatura, iar stabilirea candidaţilor s-a făcut prin vot secret, conform statutului, de către membrii Consiliului Reprezentanţilor din municipiu”, a spus Biro, adăugând: „Şi eu consider că este un rezultat slab, dar se datorează în primul rând faptului că trei ani comunitatea maghiară nu a avut reprezentant în conducerea oraşului. Domnul Huszar doar 13 luni a fost viceprimar. Acel gol care s-a creat din 2012 eu sper să fie o dovadă pentru toată lumea că este bine să avem şi un viceprimar din comunitatea maghiară în Oradea”.

Biro a dezvoltat pledoaria sa arătând că „pentru a avea încredere (n.r. – a comunităţii maghiare), UDMR trebuie să arate rezultate, dar dacă nu eşti acolo (n.r. – în conducerea Primăriei) nu ai cum să arăţi rezultate. Având funcţia de viceprimar, ai anumite mijloace prin care poţi să iei decizii şi poţi să prezinţi rezultate. Aşa cum cunosc eu comunitatea maghiară din Oradea, ea are aşteptări concrete de la reprezentanţii care lucrează în administraţia locală şi judeţeană. Pentru rezultate trebuie să ai o oarecare putere, pe care poţi s-o ai doar prin anumite funcţii”, a spus Biro.

Indirect şi fără să nominalizeze acest partid, fosta viceprimăriţă s-a pronunţat astfel pentru colaborarea cu PNL, singura formaţiune care poate oferi UDMR funcţia de viceprimar în Oradea.