La opt ani după ce România a semnat Convenţia Cadru pentru respectarea drepturilor minorităţilor naţionale şi cinci ani după adoptarea acesteia în legislaţia naţională, senatorul UDMR Rozalia Biro afirmă că "problema este nepunerea prevederilor ei în practică".
Plini de prejudecăţi
De Ziua Internaţională a Minorităţilor naţionale, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, minorităţi şi culte din Senat a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, rezultatele unui sondaj de opinie ce ilustrează afirmaţia sa, efectuat în luna octombrie de IRES la comanda Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Potrivit acestuia, cetăţenii din România (inclusiv membri ai unor minorităţi) sunt de acord în proporţii reduse să aibă rude, prieteni sau vecini romi, maghiari, germani ori evrei, considerând că romii sunt în general "hoţi", "infractori", "leneşi", "lipsiţi de educaţie", "murdari", "mincinoşi" şi "neserioşi", că maghiarii sunt "răi", "duşmănoşi", "naţionalişti", "expansionişti", "lipsiţi de respect", evreii - "afacerişti", "inteligenţi", "şmecheri", "vicleni", "zgârciţi", iar germanii - "cinstiţi", "gospodari", "harnici", "serioşi", "disciplinaţi".
"Tindem foarte mult să privim o comunitate în mod subiectiv, adică avem prejudecăţi. Nu spun că în alte ţări nu este aşa, dar cred că important este să schimbăm lucrurile aici, iar alţii să schimbe la ei", a spus Biro, comentând rezultatele sondajului.
Drepturi nerespectate
Senatorul UDMR a dat mai multe exemple care ar ilustra nerespectarea legislaţiei privind protejarea drepturilor minorităţilor, începând cu cel de liberă folosire a limbii maghiare, referindu-se concret la Bihor şi Oradea.
"Nu o persoană am avut în audienţe care s-a plâns că la Spitalul Judeţean nu a putut să-şi folosească limba maternă. Nu există voinţă politică pentru a asigura respectarea acestui drept. (...) În justiţie nu poţi depune o probă dacă nu este în limba română, şi trebuie să traduci actele pe cheltuiala ta (...) În centrele de plasament, copiii maghiari nu îşi pot exprima nevoile în faţa unui psiholog sau educator român (...) Actuala administraţie a oraşului tinde să distrugă acea structură în care am creat creşe pentru copiii care vorbesc limba maghiară. (...) Cu ce ar deranja un român dacă sub denumirea "strada Primăriei" ar sta şi "Varoshaza utca"?", a spus Biro.
Reprezentanta UDMR a adăugat că acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care Uniunea se opune înfiinţării a doar 8 regiuni, pentru că în serviciile regionale nu ar fi posibilă folosirea limbii maghiare, prin modificarea "artificială" a ponderii populaţiei de etnie maghiară.
"Să ne iubim"
Rozalia Biro a concluzionat că "liderii politici şi ai administraţiei trebuie să-şi schimbe atitudinea pentru a schimba şi atitudinea instituţiilor şi a societăţii" şi a spus că are convingerea că "este o pierdere mare pentru ţara noastră dispariţia sau plecarea a multor persoane aparţinând minorităţilor naţionale", deoarece se estompează multiculturalitatea care dă un plus de valoare României.
Ea şi-a încheiat pledoaria în favoarea respectării drepturilor minorităţilor spunând că urează "tuturor cetăţenilor ţării noastre mai multă înţelepciune şi mai mult respect unul faţă de celălalt, şi curajul de a ne iubi unul pe celălalt".