"O primă întâlnire a avut loc", a confirmat miercuri senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro, cu referire la negocierile pe care Uniunea le duce împreună cu PNL pentru schimbarea majorităţilor de acum din Consiliul Local Oradea şi din Consiliul Judeţean Bihor, ceea ce ar însemna schimbarea reprezentanţilor PSD Ovidiu Mureşan şi Ioan Mang din funcţiile de viceprimar şi respectiv de vicepreşedinte al CJ Bihor.

Biro a confirmat, de asemenea, informaţia prezentată în premieră de BIHOREANUL, conform căreia echipele de negociere sunt formate de către copreşedinţii PNL Bihor Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, plus preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, respectiv din preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, preşedintele executiv Szabo Odon şi ea însăşi.

Fosta viceprimăriţă a afirmat, însă, că prima întâlnire a celor două echipe de negociatori s-a încheiat doar cu concluzia că trebuie inventariate proiectele de dezvoltare a Oradiei iniţiate după alegerile locale din 2012 (când UDMR a rămas fără "tradiţionala" poziţie de viceprimar), pentru că "dorim ca oraşul să se dezvolte". Totodată, a adăugat Biro, UDMR vrea să afle de la liberali şi care sunt "obiectivele comunităţii maghiare care pot să primească şi acel accept din partea eventualuli viitor partenere, care este strict necesar pentru a le realiza".

Altfel spus, în schimbul susţinerii proiectelor de dezvoltare a oraşului, UDMR doreşte nu doar funcţia de viceprimar, aşa cum de altfel a scris BIHOREANUL la începutul săptămânii, ci şi satisfacerea unor cerinţe "speciale", de natură etnică, fără - totuşi - a enumera pretenţiile ce pot fi formulate de UDMR în acest sens.

În final, Rozalia Biro a spus că nu ştie dacă "următoarea întâlnire va avea loc în 2, în 4 sau în 6 decembrie", sugerând astfel că schimbarea majorităţilor în cele două consilii nu s-ar putea realiza în acest an. "Nu pot nici să confirm, nici să infirm", a spus reprezentanta UDMR la întrebarea dacă schimbarea reprezentanţilor PSD din conducerea Primăriei şi Consiliului Judeţean ar putea avea loc înainte de finalul anului. "Vom vedea cum decurg discuţiile", a închis Biro subiectul.

Amintim că săptămâna trecută, PNL a anunţat public începerea negocierilor cu UDMR pentru reconfigurarea majorităţilor în cele două consilii, BIHOREANUL aflând că liberalii ar fi dispuşi să cedeze funcţia de viceprimar ocupată în prezent de Ovidiu Mureşan udemeristei Vig Hajnal, iar la Consiliul Judeţean funcţia de vicepreşedinte deţinută de Ioan Mang să revină, cu ajutorul voturilor consilierilor UDMR, fostului pedelist Ionel Avrigeanu.

Citiţi pe această temă articolul "Adio, tovarăşi! Sabotarea proiectelor de dezvoltare i-a lămurit pe liberali să renunţe la tovărăşia cu PSD şi să împartă puterea cu UDMR"