Senatorul UDMR Rozalia Biro, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea, că monitorii Centrului de Resurse Juridice urmăresc evoluţia anchetelor demarate în cazul abuzurilor comise asupra copiilor din Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale Oradea.

"Abuzurile comise acolo sunt foarte grave, iar vinovaţii vor răspunde. Acolo s-au încălcat nu doar drepturile copiilor ci şi drepturile omului. Nu există personal suficient, pentru că angajaţii sunt plătiţi prost, iar asta e vina guvernelor, care nu s-au preocupat să reglementeze acest aspect. Nu se alocă suficienţi bani nici măcar pentru hrană. Nu o dată s-a întâmplat ca personalul să cumpere mâncare pentru copii", a explicat senatorul, chestionată pe această temă de BIHOREANUL.

Potrivit Rozaliei Biro, problemele descoperite la Oradea au fost dezbătute, marţi, şi în cadrul unei mese rotunde organizate în Palatul Parlamentului pe tema "Eficientizarea monitorizării respectării drepturilor omului în instituţiile din România", în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Guvernului, şi organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul drepturilor omului.

"CRJ urmăreşte evoluţia cazului, la fel şi Avocatul Poporului. Sperăm să se ia măsuri", a mai spus senatorul.

Biro consideră că astfel de situaţii ar putea fi prevenite dacă la nivelul instituţiilor publice şi al ministerelor s-ar monitoriza modul în care angajaţii respectă drepturile omului. "Nicio instituţie nu are interes să facă acest lucru", a explicat Biro.

Concluzia a venit în urma unor răspunsuri primite la o solicitare făcută de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României către ministere, în care s-a cerut să se comunice modul în care urmăresc respectarea drepturilor omului de către angajaţi. "Pot să spun că deschiderea ministerelor de purta un dialog pe această temă este zero. Am primit răspunsuri evazive, fără date concrete", a mai declarat Biro.