Călugării de la Izbuc, conduşi de arhimandritul Mihail Tărău, au organizat duminică o procesiune cu icoane şi moaşte prin incinta mănăstirii pentru oprirea pandemiei de coronavirus fără să îşi ia, însă, nicio măsură de protecţie.

Rugăciuni împotriva epidemiei

Procesiunea s-a ţinut cu uşile închise, fără pelerini.

"În aceste vremuri de restrişte, când pelerinii nu mai au posibilitatea să ia parte la sfintele slujbe oficiate în aşezământul monahal, ci stau la casele lor din cauza răspândirii noului virus, preacuvioşii părinţi şi cuvioşii monahi, sub coordonarea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarh şi stareţ, continuă să se roage pentru lumea întreagă, cuprinsă acum de această pandemie", se menţionează într-un comunicat al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului.

Cu Dumnezeu înainte...

Potrivit comunicatului episcopiei, procesiunea a avut loc duminică după-amiază, după slujba Vecerniei şi a Paraclisului Maicii Domnului.

"Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au fost scoase în procesiune în incinta mănăstirii odoarele sfinte aflate în patrimoniul acesteia", a transmis episcopia.

Printre sfintele odoare purtate de călugări s-au numărat: icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă la Mănăstirea Izbuc în anul 1928, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuţi, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei; icoana-relicvar cu o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei şi de Viaţă făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos; o icoană care Îl reprezintă pe Domnul Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de Părintele Arsenie Boca şi altele.

...fără nicio măsură de protecţie

În imaginile surprinse cu ocazia procesiunii chiar de către reprezentanţi ai bisericii, monahii au sfidat molima mărşăluind încolonaţi, fără niciun echipament de protecţie şi fără a respecta distanţarea socială, punându-se singuri în pericol în cazul în care unul dintre ei ar fi fost infectat.

"Procesiunea a avut loc în toată incinta mănăstirii, în sunetul clopotelor, a imnelor şi a rugăciunilor sfinte care s-au înălţat către ceruri întocmai ca tămâia ce a înmiresmat întregul aşezământ monahal", se mai menţionează în comunicat.

Mesajul episcopiei ortodoxe se încheie cu formula "nădăjduim că Dumnezeu se va milostivi de noi toţi, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfântului Ierarh Nectarie şi ale Tuturor Sfinţilor".