Ruinele de lângă parcul IC Brătianu din Oradea, abandonate de la începutul anilor 2000, vor fi expropriate pentru a face loc unei parcări cu 92 de locuri, în cadrul unui proiect de regenerare urbană.

„O zonă mizerabilă...”

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, coridorul de expropriere al viitoarei investiții.

„În zona parcului Brătianu avem de foarte mult timp scheletul unei clădiri abandonate care, pe lângă că nu arată foarte bine, mai este și o zonă mizerabilă unde lumea depozitează tot felul de lucruri și tot timpul trebuie să facem curat”, a declarat primarul Florin Birta joi, în cadrul unei conferințe de presă, care a precedat ședința în plen.

Potrivit primarului, investiția se va ridica la 7,4 milioane lei, din care lucrările în sine sunt estimate la circa 3,5 milioane lei, iar diferența o va constitui valoarea suprafeței de circa 4.120 metri pătrați și a construcțiilor care vor fi expropriate.

„Suma este doar o estimare, valoarea exactă o vom ști după ce vom primi raportul de evaluare. Terenul este în proprietatea privată a CFR, iar construcția aparține unei persoane fizice care este în imposibilitatea să o mai finalizeze în cel puțin zece ani”, a spus Birta.

Cu locuri de parcare și spații verzi...

După exproprierea imobilelor, municipalitatea va amenaja aici o parcare. „Chiar astăzi dimineață (n.r. joi) am fost în zonă și oamenii care veniseră la alergat pe pista din Parcul Brătianu se plângeau că nu au unde să își lase mașinile în zonă și, ce este cel mai important, vom rezolva și partea estetică, iar zona va arăta așa cum trebuie”, a spus Birta.

Astfel, pe amplasamentul care va fi expropriat, municipalitatea va amenaja o parcare cu 92 de locuri, dintre care șase rezervate pentru persoanele cu nevoi speciale, și 1.456 metri pătrați de spații verzi cu arbori, arbuști și plante perene.

Pentru iluminarea parcării și a zonelor verzi aici vor fi montați 11 stâlpi de iluminat.

Durata investiției va fi de șase luni, iar aceasta va fi finanțată de la bugetul local.