Rusia acuză Marina Marii Britanii de sabotarea conductelor de gaz Nord Stream.

Potrivit unui comunicat al ministerului rus al apărării, "conform informaţiilor disponibile, reprezentanţii unei unităţi ai Marinei Marii Britanii au luat parte la plănuirea, furnizarea şi executarea unui atac terorist în Marea Baltică pe 26 septembrie, aruncând în aer conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2".

Oficialii ruşi nu au furnizat argumente sau dovezi în sprijinul acuzaţiilor făcute, conform presei internaționale.

Este pentru prima dată când Rusia acuză un stat membru NATO că ar fi lansat atacuri la adresa infrastructurii sale civile.

Acuzaţiile sunt cu atât mai grave cu cât atacul din septembrie a declanşat - potrivit specialiştilor Programului pentru Mediu al ONU - cea mai mare eliberare de gaz metan dăunător mediului declanşată vreodată. Cele două gazoducte conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural înainte de avarierea lor.

Câteva ore mai târziu, reprezentanţii Ministerului britanic al Apărării au respins acuzaţiile printr-o postare pe Twitter.

"Pentru a diminua gestionarea defectuoasă a invaziei ilegale din Ucraina, Ministerul rus al Apărării recurge la traficul de afirmaţii false de o amploare epică. Această poveste inventată spune mai multe despre disputele din cadrul Guvernului rus decât despre statele vestice”, se menţionează în postare.

Rusia a respins tot timpul acuzaţiile că ar fi stat în spatele exploziilor care au avariat cele două gazoducte. Mai mult, luna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat "anglo-americanii" că se află în spatele actului de sabotaj.

Putin a dat de înţeles că SUA ar fi primul beneficiar al crizei gazului pentru că ar putea desface o cantitate mai mare de gaz lichefiat în Europa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!