Prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, ministerul rus de Externe a acuzat că România încearcă să „anuleze” cultura rusă, iar asta după ce a interzis difuzarea a două filme produse în Rusia și considerate de propagandă, notează Hotnews.ro.

„Arhiva Națională de Filme (ANF) a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești «Vremea celor dintâi» și «Provocarea»”, a declarat Zaharova, potrivit agenției TASS.

„Decizia a fost promovată prin presa părtinitoare condusă de redacția locală a așa-zisei «Europe Libere» și de Ministerul Român al Culturii”, a mai susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

Potrivit TASS, ea a subliniat că aceasta ar fi o „manifestare tipică” a așa-zisei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în campania generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună cenzura largă în lupta împotriva disidenței”.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a reacționat vineri la comentariile Rusiei, afirmând că este „regretabil” că guvernul de la Moscova echivalează cultura rusă cu filmele de propagandă rusești. „Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus”, a precizat Turcan într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

După cum și BIHOREANUL a scris, ministrul Culturii a anunțat pe 10 aprilie că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Anunțul său a venit după ce Arhiva Națională de Filme (ANF) a declarat anterior pentru Europa Liberă România că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

Lungmetrajul "Provocarea", lansat în 2023, este primul film profesionist realizat în spaţiu. Filmările au avut loc în 2021 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, unde actriţa Iulia Peresild a jucat rolul unui chirurg trimis în spaţiu pentru a oferi asistenţă medicală unui cosmonaut rănit. Jurnalistul Jaroslav Simov de la Serviciul rus al Europei Libere a explicat că filmul se încadrează în ceea ce se numeşte "soft propaganda", având în vedere finanţarea primită de la statul rus şi campania masivă de promovare de care filmul a avut parte.

"Ideea principală este că ruşii pot depăşi orice dificultăţi şi că industria spaţială rusească este robustă şi de succes, ultimul aspect nemaifiind în totalitate adevărat", a explicat Simov.

Cel de-al doilea lungmetraj, "Vremea celor dintâi", lansat în 2017, pune accentul pe importanţa poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos, mai scrie sursa citată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!