Sindicaliştii bihoreni ies în stradă. Blocul Naţional Sindical va organiza joi de la ora 15 un miting în faţa Prefecturii. Potrivit organizatorilor, la protest şi-au anunţat prezenţa peste 500 de participanţi.

"Am decis să ieşim în stradă pentru a protesta faţă de transformarea cetăţenilor români în cobai ale unor măsuri fiscale care nu au fost testate nicăieri în lume. Prin trecerea tuturor contribuţiilor sociale de la angajator la angajat din 1 ianuarie 2018, singura obligaţie a patronatelor va fi să plătească salariaţilor cei 400 de euro reprezentând salariul şi atât", a declarat liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan.

Potrivit sindicaliştilor, această măsură fiscală va duce la diminuarea salariilor angajaţilor şi îi va pune în pericolul de a nu putea beneficia de concedii de boală sau pensie în cazul în care angajatorul le va reţine aceste contribuţii fără a le vira însă la bugetul de stat.

Sindicaliştii mai cer modificarea Legii 62 privind dialogul social, despre care susţin că este ambiguă. "Având în vedere modul în care este formulată legea astăzi în judeţul Bihor, la fel ca în toată ţara, există foarte puţine contracte colective de muncă încheiate", a spus Morgovan.

Simultan cu mitingul din Parcul Traian BNS va organiza joi o acţiune de protest în Piteşti, iar vineri în Timişoara. Calendarul acţiunilor va continua săptămânile viitoare cu un marş de protest în Bucureşti şi ar putea culmina, înainte de sfârşitul lunii, cu declanşarea grevei generale.