La Universitate, porcii mănâncă nestemate.

La o săptămână după ce filozoful Mihai Maci, lăsat de conducerea Sorbonicii să îmbătrânească pe un mărunt post de lector, îşi lansa concluziv, dar şi premonitoriu, tocmai la Cluj (ah, nimeni nu-i profet în Oradea noastră!), volumul "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe", la Medicina de pe Peţa, păstorită de "doctorul nedoctor" Florian Bodog s-a derulat încă o conspiraţie, a câta, a imposturii.

După ratarea fotoliului de rector, esteticianul inestet şi-a apărat reduta de decan prin aranjarea unui "amical" cu propriul naş, Adrian Maghiar, şi excluderea de la concursul pentru acest post, încă înaintea începerii lui, a reputatului profesor Gheorghe Bumbu. Jenant şi descalificant, regizând o şedinţă a Consiliului facultăţii care a refuzat avizarea candidaturii acestuia pe motiv că şi-a redactat CV-ul impardonabil şi fără putinţă de corijare, într-un alt format decât cel "agreat" printr-un regulament intern. Oricât de bun s-a dovedit Bumbu ca medic şi oricâte merite a avut anterior ca decan, stopând afacerile cu diplome, punând capăt chiulului şi blocând promovarea răufăcătorilor împăunaţi cu titluri calpe la şefia secţiilor din spitalele orădene (sau, mai ştii, poate tocmai din cauza asta!), Consiliul a hotărât că el nu se ridică la înălţimea Constituţiei sorboneşti, ce consacră supremaţia formei şi ignorarea fondului.

Recurgând la un tertip atât de primitiv, decanul-senator n-a avut nici măcar tactul de a aştepta ca neconformitatea formală din CV-ul profesorului să fie constatată de rector. L-a scos pe tuşă violent, ca piloţii codaşi din Formula 1 care, ştiind că nu vor ajunge niciodată primii la finish, îşi trec în palmares scoaterea în decor a unui campion prins în curbă la înghesuială.

Mult mai grav este, însă, că buba de caracter a decanului-senator e depăşită de imensa problemă de conţinut, propriul CV demascându-i lui Bodog goliciunea, salturile peste etape, apetitul pentru grade şi funcţii satisfăcut până la eructaţie în culise cu protectori din propriul anturaj. Da, nestimaţi sorbonei: formal, şi Bodog e profesor, ca Bumbu, dar făcut pe puncte, şi încă insuficiente. Nici voi, de altfel, nu-l credeţi un titan al Medicinei, ştiind bine că s-a ajuns "dottore" la 28 de ani, când cerneala încă nu i se uscase pe diploma de absolvire.

Pentru universitarii orădeni, lipsa de reacţie la linşajul unui magistru confirmă încă o dată, deşi nu mai era nevoie, că s-au obişnuit cu petele de pe obraz crezând că-s semn de sănătate curată. Singura consolare este a bolnavilor: în timp ce Bumbu îşi va vedea în continuare de operaţii, pe birocratul Bodog decanatul îl va ţine departe de bisturiu...