Consiliul Local a aprobat joi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, scumpirea cu 10% a serviciilor de canalizare prestate de Compania de Apă Oradea începând din luna iulie.
Mărit cu rata inflaţiei
Începând de luna viitoare, clienţii CAO vor datora 1,99 lei fără TVA, respectiv 2,37 lei cu TVA pentru metrul cub de apă epurată faţă de 1,80 lei fără TVA sau 2,14 lei cu TVA cât plătesc în prezent.
Măsura, aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice încă de la începutul lunii iunie, a fost luată în baza contractului de împrumut încheiat de CAO cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare în anul 2013. Contractul prevede obligativitatea actualizării periodice a tarifelor cu rata inflaţiei.
Sumele încasate suplimentar vor fi folosite pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare, rambursarea ratelor către BERD şi continuarea programului de reabilitare a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate.
Vor plăti chirie
Tot în cadrul şedinţei de joi aleşii orădenilor au stabilit nivelul chiriilor datorate de locatarii căminului din strada Octavian Goga 4, reabilitat în 2012 din fonduri europene. Conform contractului de finanţare, chiriaşii au fost scutiţi vreme de cinci ani de plata chiriei fiind obligaţi doar la acoperirea cheltuielilor cu utilităţile.
La propunerea conducerii Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, chiriaşii căminului vor datora din 1 iulie o chirie de 250 lei pe lună pentru locuinţele cu o cameră, respectiv 350 lei pe lună pentru cele cu două camere, oricum sub preţul pieţei. Chiria va fi facturată lunar, cu scandenţa pe data de 25 a lunii următoare, şi va fi indexată periodic cu inflaţia.
Se revocă!
Pe de altă parte, consilierii locali au revocat cu unanimitate de voturi articolul 6 din Hotărârea de Consiliu Local 439 din 2018, care prevedea diminuarea sporurilor medicilor şi asistentelor din cadrul Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu" şi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
Măsura a provocat la vremea ei revolta angajaţilor SMURD, care au ameninţat cu demisia în frunte cu şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, dr. Hadrian Borcea. Conflictul a fost în final detensionat, prin modificarea cadrului legal, fapt care a făcut Hotărârea de Consiliu Local să devină desuetă.
"Articolul 6 din HCL 439 prevedea măsuri de reducere a sporurilor personalului medical pentru a ne pentru a ne încadra în limita de 30% din suma salariilor de bază. Ulterior HG a prevătuit un alt mod de calcula al sportuirlor. În condiţiile acestea nu îşi mai are obiectul acel articol", a explicat pentru BIHOREANUL.