Da sau nu?

Hotărârea de Consiliu Local prin care localnicii din Sânmartin vor fi chemaţi să se pronunţe dacă sunt de acord sau nu cu operaţiunile de extracţie pe raza comunei a fost adoptată joi cu votul tuturor celor 15 aleşi locali, reprezentând PDL, PSD, PNL, PPDD şi PRM.

"Toţi cei 15 consilieri au votat pentru propunerea pe care am făcut-o, astfel că pe data de 26 ianuarie 2014 va avea loc un referendum la care locuitorii cu drept de vot vor fi invitaţi să răspundă prin DA sau Nu la o singură întrebare: Sunteţi de acord cu activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere, gazelor naturale sau gazelor de şist?", a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş.

Potrivit edilului, referendumul local "se va face cu maximum de economii", deoarece toţi cei 15 consilieri locali s-au oferit să facă parte, fără remuneraţie, din birourile celor opt secţii de votare care vor funcţiona în Sânmartin.

"Vor putea vota la acest referendum doar persoanele cu domiciliu stabil în comună", a mai spus Popuş.

Pentru a fi validat, la urne vor trebui să se prezinte 50% plus unu din numărul total al localnicilor cu drept de vot, pe listele electorale fiind înregistrate 7.800 persoane cu drept de vot.

Localnicii din Sânmartin şi reprezentanţii locali ai tuturor partidelor politice s-au pronunţat de mai multe ori împotriva exploatării gazelor de şist, invocând atât pericolele generale ale tehnlogiilor ce presupun fracturarea hidraulică, cât şi riscul de distrugere a zăcămintelor de apă geotermală care asigură turismul local în Băile Felix şi în Băile 1 Mai.

Concesionate în 2010, aprobate în 2013

Aprobarea acordului de explorare-dezvoltare-exploatare a zăcămintelor petroliere în perimetrul Băile Felix emis de ANRM a fost făcută prin Hotărâre de Guvern pe 14 noiembrie.

Acest perimetru, în suprafaţă de 1.066 kilometri pătraţi, cuprinde teritoriile a două oraşe (Oradea şi Aleşd) şi a 19 comune, fiind concesionat companiei canadiene East West Petroleum în anul 2010, pe o durată de 30 de ani.

În judeţul Bihor au mai fost aprobate, tot în 2010, concesiuni petroliere pentru perimetrele Tria (firma East West Petroleum) şi Tulca (firma Clara Petroleum), fiecare din aceste perimetre având suprafeţe de aproximativ 1.000 kmp.