După patru încercări nereuşite de atragere a unor investitori dispuşi să construiască din fondurile proprii parcări supraetajate în zona centrală a oraşului, municipalitatea a hotărât să demareze o astfel de investiţie din bugetul propriu.

Prima parcare supraetajată din Oradea va fi construită în spatele Tribunalului. Clădirea va fi menită să rezolve problema locurilor de parcare din zona parcului Traian, una dintre cele mai aglomerate din oraş datorită existenţei unor instituţii importante cum ar fi Prefectura, Consiliul Judeţean, Poliţia, Tribunalul şi Penitenciarul.

Primăria a făcut deja primele demersuri pentru demararea investiţiei. "Săptămâna trecută am primit avizul de principiu al Comisiei Zonale a Monumentelor Cluj pentru demolarea clădirii Secţiei de Boli Infecţioase", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful executivului a mai spus că pentru a face loc parcării, "infecţioasele" se vor muta cel mai probabil în fostul sediu al Spitalului de Neurologie care urmează să îşi desfăşoare activitatea la Spitalul Clinic Judeţean.

În paralel, municipalitatea va organiza două licitaţii, una pentru demolarea actualei clădiri, firma desemnată urmând să îşi amortizeze cheltuielile din refolosirea materialelor recuperate, iar alta pentru proiectarea şi execuţia viitoarei parcări supraetajate. Condiţia pe care o va pune municipalitatea executantului lucrării va fi să poată plăti pentru investiţia făcută în doi ani, parkingul urmând să se amortizeze din taxele încasate.

În primele şase luni din anul 2009 municipalitatea a adunat 2,6 milioane lei din taxele şi amenzile de parcare, fapt pentru care estimările Primăriei urcă la circa 1,5 milioane euro pe an încasările de pe urma parcărilor. În condiţiile în care costurile de proiect ale unei parcări supraetajate cu subsol, parter şi trei etaje având o capacitate de 600 de locuri se ridică la 4,5 milioane euro, bugetul local ar putea acoperi din încasări costurile investiţiei în doi sau trei ani.