Toamna se aşterne în Oradea în zgomot de buldo-excavatoare şi de camioane care cară materiale de construcţii. Brăzdat de şantiere, oraşul nu are parte doar de dezvoltarea dorită de edili, ci şi de daune. 

Pe majoritatea şantierelor, grija faţă de spaţiile publice şi, mai ales, faţă de cele verzi este o necunoscută. Problemă de care şi Primăria este conştientă...

Îngropaţi de vii

Termoficare Oradea a atras peste 20 milioane de euro din fonduri nerambursabile, pentru ultima etapă de reabilitare a reţelelor care transportă apa caldă în locuinţele orădenilor. Muncitorii pot fi văzuţi prin tot oraşul, săpând după ţevile vechi şi înlocuindu-le cu altele noi, iar de săpături nu scapă nici parcurile unde, pe lângă suprafaţa înierbată distrusă în mod inevitabil, în pericol rămân şi copacii aparent neafectaţi de săpături.

Parcul Bălcescu Oradea

În Parcul Bălcescu (foto), de pildă, reţeaua trece chiar printre un aliniament de arbori maturi şi unul de copaci plantaţi în urmă cu câţiva ani. Când au săpat, utilajele grele au tăiat rădăcinile abia prinse ale puieţilor. Lângă ei, copacii "adulţi" au acum rădăcinile sufocate, deoarece mormane uriaşe de pământ le-au îngropat trunchiurile.

Fără grijă 

În apropiere, pe strada Evreilor Deportaţi, se lucrează, tot cu fonduri europene, la înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare, laOrlando Balas comanda Companiei de Apă Oradea. Săpăturile s-au făcut razant pe lângă trunchiurile arborilor din Parcul Bălcescu ce ţin umbră atât în zona verde, cât şi pe carosabil şi pe trotuar. 

"Pe niciun şantier din Oradea nu am văzut grijă faţă de copaci sau spaţiile verzi. Chiar lângă blocul meu, pe strada Aluminei, au fost nevoiţi să taie nişte copaci care s-au uscat, după ce acum vreo doi ani au lucrat la reţele şi la trotuar. Când au săpat, le-au afectat rădăcinile", spune ecologistul Orlando Balaş (foto).

Parcul Bălcescu

Vor fi vulnerabili 

Exemple sunt şi pe alte şantiere, precum strada Averescu, unde nu doar lucrările la reţele, ci şi cele la pasajele subterane au afectat serios verdele oraşului. În scuarul de lângă colţul podului Dacia, pe malul stâng al Crişului, un copac rupt dinBurca rădăcini a rămas abandonat pe şantier, iar lângă el este un altul cu jumătate dintre crengi rupte.

Specialiştii confirmă că arborii "maltrataţi" cel mai probabil vor trebui tăiaţi. "Cu siguranţă, rădăcina copacilor va fi afectată. Dincolo de faptul că efecte negative pot să apară la nivelul coronamentului, capacitatea lor de înrădăcinare este diminuată, ceea ce va face copacii vulnerabili, în cazul unui vânt puternic", spune Adrian Burca (foto), peisagist horticultor. 

Pagube la faţade

Şantierele mai produc şi un alt deranj: rareori muncitorii readuc zonele în care lucrează la starea iniţială, aşa cum îi obligă contractele de execuţie. În locul suprafeţelor înierbate dintre blocuri, rămân doar mormane de pământ; la fel şi scuarurile din zonele de case. 

Lucrări termoficare Oradea

În plus, orădenii de la case se plâng că firmele de construcţii le avariază reţelele şi faţadele. "Au lucrat toată vara la asfaltarea de pe strada noastră, acum au plecat, şi noi am rămas cu stropi de smoală pe faţadele reabilitate. Nu-i corect", spune un locatar de pe strada I. L. Caragiale, din centru.

La fel se plâng şi orădenii care stau la casele din zona Armatei Române: după ce luni în şir au trăit în noroaie, acum constată că imobilele le sunt avariate. "Mi-a căzut tencuiala de pe casă când au săpat pe stradă. După ce am făcut gură, muncitorii au reparat, dar ar fi trebuit să pornească de la ei", comentează o orădeancă.

Reguli mai aspre

MarchisPrimăria este la curent cu aceste neajunsuri. "Lucrăm la modificarea regulamentului de execuţie şi spargere pavaj şi spaţii verzi, pentru că vrem să introducem condiţii, îndeosebi pentru spaţiile verzi. Am observat şi noi că, dacă dau peste un gard viu în teren, de cele mai multe ori constructorii nu îl refac", spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş (foto)

Pentru protecţia arborilor, municipalitatea vrea să oblige şantieriştii să sape exclusiv manual în jurul copacilor. "Dacă este un copac care distruge o reţea, acceptăm să fie tăiat. Altfel, trebuie protejat", zice Marchiş. Important este, însă, să fie protejat cu adevărat, de la coroană până la rădăcină, nu doar de formă, cum se întâmplă acum...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!