Constructorii au finalizat amenajarea drumului rapid și pe porțiunea de circa 3 kilometri dintre noul sens giratoriu de la intersecția cu strada Suișului și cel de la ieșirea din Oradea spre Biharia.
Duminică, la ora 16!
Șoseaua va fi deschisă traficului auto începând de duminică de la ora 16.
„Până duminică la inaugurare constructorii mai au de finalizat trasarea marcajelor, montarea parapeților de pe margine și amenajarea rosturilor de dilatare de pe viaductul peste Valea Frumoasă”, a declarat viceprimarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la fața locului.
Potrivit viceprimarului, primii 100 de șoferi care vor folosi noua cale de acces duminică după-amiază vor beneficia de un voucher în valoare de 50 lei din partea supermarket-ului Real situat în capul drumului expres la ieșirea din municipiu către Biharia.
„Reprezentanții companiei ne-au anunțat că vor să îi recompenseze pe primii orădeni care vor folosi acest drum. Duminică, la inaugurarea drumului, angajați ai firmei vor sta la intrarea în sensul giratoriu și le vor împărți șoferilor tichete valorice”, a spus Birta.
Cu pistă pentru biciclete
Noua cale de legătură are o lungime de 2,8 kilometri, din care 270 metri de viaduct cu o înălțime maximă de 20 de metri şi un pod peste Crișul Mic. Drumul este dotat cu rețele de canalizare pluvială și energie electrică, spații verzi, trotuare și o pistă pentru biciclete cu două sensuri de mers.
„În momentul de față pregătim documentația pentru amenajarea unei piste pentru biciclete care să înceapă din sensul giratoriu de la intersecția cu strada Suișului, să urce serpentinele de la Paleu și să revină în Oradea prin Săldăbagiu de Munte”, a spus Birta.
Viceprimarul a adăugat că străzile Calea Bihorului și Ion Bogdan, din continuarea noii porțiuni de drum rapid, sunt prea înguste pentru a permite amenajarea unei piste pentru biciclete, fapt pentru care municipalitatea va căuta soluții alternative.
A doua centură a orașului...
Construcţia ultimului tronson din drumul expres fost făcută de o asociere de firme reprezentate de Drumuri Orăşeneşti, din care mai fac parte societăţile MBS Group şi Abed Nego, având ca subcontractor firma Electroconsult Sildac.
Valoarea lucrărilor, adjudecate inițial la 23,1 milioane lei, a fost actualizată la circa 28 milioane lei în urma modificărilor legislative privind salarizarea în domeniul construcțiilor.
Investiția, începută în iunie 2018, a fost suportată integral de la bugetul local.
Noul drum va constitui o centură de nord a orașului, rezervată exclusiv traficului ușor, pe care șoferii care rulează dintre Cluj ar putea ajunge la viitoarea autostrada pe ruta Fughiu, Podgoria, Ecaterina Teodoroiu, Calea Bihorului, Suișiului și ieșirea din Oradea spre Biharia.