Orădenii vor plăti anul viitor impozite pe proprietate majorate cu 4,2%. Consilierii locali au hotărât marţi, în ultima şedinţă din 2012, indexarea impozitului pe locuinţă cu rata inflaţiei. Spre exemplu, proprietarul unui apartament cu două camere, care anul acesta a avut de plătit 118 lei, anul viitor va avea de plătit 123 lei.

"Politicile Primăriei vor fi întotdeauna de indexare în fiecare an a impozitelor cu rata inflaţiei. Dacă inflaţia este mai mare vor fi indexări mai mari, dacă inflaţia este în scădere vor fi scăderi de impozite. Altfel, există riscul ca tot la trei ani acestea să fie majorate prin Hotărâre de Guvern cu un procent mult mai mare şi să creeze şocuri pentru populaţie", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Intervenţia edilulului s-a dorit un răspuns la solicitarea consilierului Dorin Corcheş (PDL) ca impozitele pe proprietate să rămână la acelaşi nivel din 2012, având în vedere situaţia contextul economic dificil pentru populaţie.

Firmele vor fi protejate

Indexarea impozitului pe proprietate nu se va aplica în cazul terenurilor şi nici al mijloacelor de transport, nivelul de impozitare al acestora urmând să se menţină nemodificat.

La fel, impozitele pe imobilele aparţinând persoanelor juridice vor rămâne şi în 2013 la nivelul din acest an, la 1% din valoarea clădirii actualizată în ultimii trei ani. În schimb, pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani, anteriori anului fiscal 2013, nivelul de impozitare va fi de 20% din valoare, iar pentru clădirile nereevaluate în ultimii cinci ani cota de impozitare va fi de 40%.

Taxă contra serviciu

În şedinţa de marţi a Consiliului Local, Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, a declarat că bugetul local nu îşi permite o scădere a veniturilor reale având în vedere proiectele în care este implicat oraşul.

"Pentru anul viitor, necesarul bugetului este de 3-4 milioane lei în plus, aşa că pe lângă impozitul pe proprietate datorat de populaţie am luat în calcul şi alte venituri bugetare", a declarat Florea. Directorul a făcut trimitere la pachetul de taxe locale.

Pentru creşterea veniturilor la buget, Consiliul Local a introdus mai multe taxe locale noi în schimbul unor servicii prestate de aparatul municipalităţii. Astfel, taxa pentru emiterea avizului Comisiei consultative pentru probleme de circulaţiei va fi taxată cu 50 lei în cazul persoanelor fizice şi cu 100 lei în cazul persoanelor juridice, avizul Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului va costa 20 lei, iar furnizarea de informaţii către bănci şi executori judecătoreşti despre bunurile contribuabilor se va taxa cu 20 lei pe informaţie sau cu 2.000 lei sub formă de abonament semestrial.

De asemenea, începând de anul viitor, taxa de divorţ pe cale administrativă se va majora cu 14%, de la 350 lei la 400 lei, iar sala Traian Moşoiu din cadrul Primăriei nu se va mai închiria pentru conferinţe şi alte evenimente cu 250 lei la oră, ci doar pe zi, cu 500 lei.