Agricultura orădeană va fi luată la puricat. Consiliul Local a hotărât joi cu unanimitate de voturi, verificarea categoriei tuturor terenurilor declarate ca având destinaţie agricolă din intravilanul oraşului.

Măsura a fost luată în urma scandalului declanşat de impunerea din oficiu a unei suprafeţe de 850 metri pătraţi ca fiind cu destinaţia curţi construcţii în cazul tuturor parcelelor intravilane mai mari de 850 metri pătraţi, sau proporţional, pentru cele mai mici.

În doar câteva săptămâni la Primărie au fost depuse nu mai puţin de 350 de reclamaţii din partea orădenilor afectaţi de această decizie. Proprietarii terenurilor sunt revoltaţi de reîncadrarea categoriei de folosinţă a terenului pentru că impozitul datorat pentru terenurile agricole este, în unele cazuri, şi de 30 de ori mai mic decât cel perceput pentru terenurile aferente construcţiilor.

Dacă pentru un hectar de teren agricol intravilan proprietarul datorează bugetului local doar 12 lei cu titlul de impozit anual, pentru aceaşi suprafaţă cu încadrarea curţi construcţii impozitul variază între 170 lei şi 680 lei în funcţie de amplasarea acestuia.

Pentru a pune capăt disputelor, Consiliul Local a desfiinţat joi hotărârea din ianuarie privind impozitarea aferentă suprafeţei de 850 metri pătraţi şi a impus verificarea situaţiei tuturor terenurilor declarate ca fiind cu destinaţie agricolă.

Conform hotărârii adoptate joi, deţinătorii de terenuri agricole de pe raza municipiului sunt obligaţi să solicite până la 30 iunie o adeverinţă de la Primărie care să confirme categoria de folosinţă pe care au declarat-o cu ajutorul topografului.

Pentru obţinerea documentului aceştia vor trebui să depună la Primărie o cerere tip, copie după extrasul CF şi orice alt document relevant din care să rezulte amplasamentul terenului.

Documentele depuse vor fi analizate de reprezentanţii Instituţiei Arhictului Şef care va elibera adeverinţa de construibilitate a terenului şi va comunica simultan cu deţinătorul terenului, Registrul Agricol şi Direcţia Economică a Primăriei impozitul datorat pentru fiecare parcelă în parte.

Proprietarii de terenuri declarate ca agricole care nu solicită această adeverinţă vor fi impozitaţi din oficiu ca deţinând terenuri din categoria curţi construcţii. La fel, cei care au solicitat adeverinţa dar în urma verificărilor în teren, au fost prinşi că au făcut declaraţii eronate vor fi sancţionaţi cu măsura recalculării impozitului, retroactiv, pe cinci ani.

"Încadrarea terenurilor se făcea pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a proprietarului fapt pentru care s-au petrecut multe nereguli. Dacă ai întocmit schiţe topografice care nu corespund realităţii trebuie să plăteşti, iar topograful care a făcut acest lucru să răspundă profesional", a spus primarul Ilie Bolojan.

La propunerea consilierilor UDMR, conducerea municipalităţii şi-a asumat tipărirea formularelor pe care le vor avea de completat proprietarii de terenuri inclusiv în limba maghiară. Această măsură a fost luată având în vedere că o mare parte din locuitorii cartierelor Episcopia şi Podgoria, care sunt cei mai afectaţi de această prevedere, sunt de aparţin minorităţii maghiare.