Deci, se poate! NIS Petrol, concesionarul perimetrului 2 Tria, care acoperă jumătate din suprafaţa judeţului Bihor, şi-a dat marţi acordul pentru ca Primăria Oradea să foreze puţul de reinjecţie a apei termale din zona Universităţii.

"Astăzi m-a sunat domnul prefect Claudiu Pop ca să îmi comunice că am primit avizul NIS pentru demararea operaţiunilor de forare. Avizul ne-a fost trimis apoi prin fax", a declarat primarul Ilie Bolojan. Acordul NIS Petrol a fost acordat la doar o zi după ce edilul a anunţat că va cere acceptul Consiliului Local să facă demersuri oficiale pe lângă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru scoaterea teritoriului municipiului din perimetrul concesionat.

"Ca să nu ne încurcăm reciproc şi pentru a proteja resursa geotermală de sub oraş, vom continua demersurile începute pentru scoaterea terenului aferent municipiului din perimetrul Tria 2", a declarat primarul.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a explicat, într-o postare pe Facebook, că avizul a fost dat la intervenţia sa.

"Primarul Ilie Bolojan mi-a solicitat sprijinul şi m-am implicat. Am luat legătura cu preşedintele ANRM, am vorbit şi cu dl. Sorin Gal, fostul nostru consilier local, actualmente director în ANRM. De asemenea, primarul Bolojan a fost la ANRM, unde a avut ocazia să expună problema. La solicitarea mea, luni, ANRM mi-a comunicat faptul că problema este rezolvată", a precizat prefectul, punctând că "atunci când vorbim despre interesul public, consider normal să colaborăm, Primăria Oradea, prefectul şi Guvernul, pentru ca orice obstacol să fie înlăturat".

La rândul său, marţi după amiază, NIS Petrol România a transmis presei un comunicat în care a confirmat eliberarea avizului.

"Ţinând cont de importanţa proiectului pentru comunitatea locală, compania noastră a depus oficial luni, 28 septembrie la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), acordul pentru forarea sondei de injecţie pentru apă geotermală F2 Injecţie – Universitate în aria perimetrului său petrolier, deţinut împreună cu East West Petroleum. Documentul a fost întregistrat la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale cu numărul 10673 din 28.09.2015 şi vine ca urmare a solicitării formulate de către agenţie", arată comunicatul NIS.

Reprezentanţii companiei au precizat şi că, în vederea emiterii acestui acord, NIS a solicitat ANRM o serie de informaţii tehnice legate de proiectul Primăriei, în scopul evaluării, conform legislaţiei în vigoare, a impactului injecţiei de apă geotermală uzată asupra mediului şi activităţii viitoare a companiei în perimetru.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria a avut nevoie de avizul de forare al NIS Petrol pentru a putea implementa un proiect în valoare de 17,6 milioane lei finanţat din fonduri norvegiene.

Municipalitatea vrea să încălzească prin apă geotermală consumatorii deserviţi de Punctul Termic 902, printre care Liceul Sportiv şi alte imobile din zonă, din puţul deja existent în curtea Universităţii. Primăria va trebui să sape un puţ de reinjecţie a apei uzate termic pentru a evita epuizarea resursei, lucru pe care nu îl putea face fără avizul concesionarului deţinut de Gazprom.