Începând de luna aceasta, orădenii plătesc pentru gunoi cu aproape 8% mai mult.

9,75 lei pe cap de orădean!

Consiliul Local a aprobat marţi modificarea tarifelor de colectare şi transport a deşeurilor la groapa de gunoi, ca urmare a majorării de la 30 lei pe tonă la 80 lei pe tonă a taxei pentru economia circulară. Taxa sancţionează depunerea de deşeuri la groapa de gunoi pentru a încuraja reciclarea acestora.

Concret, începând din ianuarie tariful pentru transportul şi depozitarea gunoiului a fost majorat de la 9,06 lei pe persoană, pe lună, de la 9,75 lei pe persoană, pe lună.

În cazul firmelor, majorarea va fi însă mult mai mare, de 51,54%, tariful urmând să crească de la 107,93 lei pe tonă la 163,55 lei pe tonă.

În plus, având în vedere majorarea salariului minim brut garantat de la 2.080 lei la 2.230 lei începând din această lună, care a generat creşterea cu 4,63% a cheltuielilor cu munca vie a societăţii de salubrizare, costurile celor mai multe servicii - de la măturat şi deszăpezit la golire coşuri şi întreţinere spaţii verzi - au crescut cu procente de până la 4,59%.

Groapa ecologică se închide pe trosoane

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat proiectul tehnic pentru închiderea şi impermeabilizarea primelor două celule din groapa ecologică a oraşului, care s-au umplut cu deșeurile colectate de la orădeni.

Investiţia va presupune printre altele acoperirea definitivă a unei celule cu o suprafaţă de 63.600 metri pătraţi şi închiderea temporară a unui corp cu o suprafaţă de 1.790 metri pătraţi.

Lucrările vor mai cuprinde un şanţ de desecare, o staţie de pompare, un decantor de ape pluviale şi amenajarea unui drum de circa 200 metri.

"În această primăvară se va derula procedura pentru licitaţie şi până anul viitor zona depozitelor va fi complet închisă, asigurând o gestionare corectă a depozitării deşeurilor", a afirmat primarul Ilie Bolojan.

Lucrările, în valoare de 12,8 milioane lei, cu un termen de finalizare de 16 luni, vor fi realizate din rezervele constituite în fondul pentru închiderea deponeului alimentat din cotele aplicate tarifului de depozitare pe care îl plătesc orădenii.