Aparegio merge înainte fără Biharia! Primarul Ilie Bolojan a anunţat că vineri se vor finaliza la Bucureşti discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene referitoare la ieşirea comunei din proiect.

"Au fost unele discuţii preliminare cu privire la ieşirea comunei din proiectul Aparegio, iar acum urmează ca lucrurile să devină oficiale şi să se stabilească localitatea care va intra în proiect", a declarat Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul a spus că, după toate probabilităţile, cele 5,8 milioane euro rezervate comunei Biharia vor fi împărţite între municipalitatea orădeană şi comuna Paleu, care a făcut demersuri pentru a intra în proiect.

Buni de plată

Bolojan a ţinut să precizeze că Biharia va suporta toate cheltuielile pe care le implică înlocuirea ei în proiect. "Ne vom îndrepta în instanţă împotriva Consiliului Local Biharia pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le-a provocat, cum ar fi cele legate de proiectarea lucrărilor din localitate, proiectarea lucrărilor din Paleu şi altele", a declarat primarul.

Având în vedere că în general costurile cu proiectarea se ridică la circa 3% din valoarea investiţiei, este de aşteptat ca Biharia să aibă de plătit asociaţilor din Aparegio circa 350.000 euro, sumă la care se adaugă facturile neplătite de la preluarea serviciului de apă şi canalizare de către Compania de Apă Oradea.

"Nu se pune problema să pedepsim o comună, ci să ne luăm toate măsurile ca proiectul să se deruleze în cele mai bune condiţii. Ar fi nedrept ca aceste cheltuieli cu proiectarea să fie plătite de locuitorii din Sântandrei sau altă localitate pentru că Biharia s-a răzgândit", a spus Bolojan.

Un proiect de milioane

Comuna Biharia s-a înscris în Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară "Aparegio" în toamna anului 2010 şi a predat către CAO gestionarea serviciului de apă şi canalizare începând cu 1 octombrie, acelaşi an.

Sătenii au fost cei care au făcut presiuni asupra primăriei din comună ca Biharia să iasă din proiect, întrucât tarifele de apă şi canalizare s-au triplat înainte ca noul operator să îmbunătăţească serviciile.

Estimat la 102 milioane euro cu TVA, din care 63,5 milioane euro din fonduri nerambursabile, proiectul Aparegio vizează îmbunătăţirea serviciilor din Oradea şi ridicarea celor din Biharia, Alparea, Fughiu, Girişu de Criş, Nojorid, Sântandrei şi Tărian la nivelul celor din reşedinţa de judeţ.