Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au anunţat, marţi, că au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată a unui orădean de 67 de ani, inculpat pentru înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi neglijenţă în serviciu, a trei femei cu vârste de 60, 53 respectiv 65 de ani, din Oradea şi Marghita, şi a unui alt orădean de 69 de ani, cei din urmă pentru complicitate la înşelăciune, complicitate la delapidare, respectiv fals în declaraţii.

Acuzaţiile au fost formulate în cazul celor peste 5 milioane kilograme de grâu - rezervă de stat, dispărute din depozitele Comcereal Bihor, administrat de Petru Ţiţ Andreescu. Cazul a fost prezentat de BIHOREANUL în 2013, la scurt timp după declanşarea anchetei şi reţinerea administratorului.

Din investigaţiile care au urmat, poliţiştii au descoperit că, în perioada 2004 - 2011, în calitate de administrator al Comcereal, Petru Ţiţ Andreescu şi-ar fi însuşit 5.013.368 kg de grâu rezervă de stat, echivalentul a aproximativ 5.514.704 lei, depozitat la silozul din Marghita al societăţii, cu ajutorul a trei angajate ale societăţii în funcţiile de gestionar, laborant, respectiv responsabil grâu rezervă de stat.

Totodată, în aceeaşi perioadă, administratorul Comcereal ar fi folosit documente false, declarând dimensiuni mai mari, nereale, ale spaţiilor de depozitare, în scopul obţinerii unui preţ mai ridicat al chiriei, cauzând astfel un prejudiciu de 1.709.760 lei.

Mai mult, pe lângă dispariţia celor 5 milioane de kilograme de grâu, Ţiţ Andreescu e acuzat că, în perioada 2007 - 2013, ar fi lăsat să se distrugă 4.465.622 kg grâu rezervă de stat depozitată la baza din Tinca a societăţii, respectiv 2.631.603 kg grâu rezervă de stat din baza din Batăr.

"La depozitele respective nu au fost efectuate tratamentele necesare, iar cerealele au ajuns într-o stare necorespunzătoare calitativ, fiind astfel cauzat un prejudiciu în valoare totală de 1.885.971 kg grâu, echivalentul a aproximativ 2.074.567 lei", se arată în comunicatul Poliţiei Bihor.

Paguba totală cauzată bugetului de stat a fost calculată de poliţişti la 9.299.031 lei, pentru recuperarea cărora au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de persoanele respective.

"Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au finalizat cercetările şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor în cauză", mai spune informarea.