Rezultate neaşteptate la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 23 martie - 28 iunie pentru funcţiile de conducere ale instanţelor din ţară şi parchetele de pe lângă acestea!
Judecătoarea Carmen Domocoş (foto), notată cu 4 la examenul de anul trecut, va reveni la conducerea Tribunalului Bihor, după ce şi-a surclasat contracandidaţii, fiind notată cu 8,28 pentru proiectul de management şi cu 8,40 la proba scrisă.
De nota 10
În urma concursului, judecătoarea Loreley Mirea Gajdo de la Curtea de Apel Oradea va ocupa funcţia de vicepreşedintă a Curţii, fiind singura dintre magistraţii bihoreni notată cu nota maximă (10) la proba scrisă, în timp ce pentru proiectul de management a primit 8,78.
Preşedinta Judecătoriei Aleşd va fi judecătoarea Anca Cipleu, notată cu 7,42 pentru proiect şi 8,80 la proba scrisă, în timp ce la Judecătoria Salonta va ajunge judecătorul Alexandru Bogdandi, de la Tribunalul Bihor, care a primit 5,15 pentru proiectul de management şi 9,80 pentru proba scrisă.
Vor fi şefi noi şi la parchetele din Bihor. Procurorul Sebastian Vălean (foto), şeful Secţiei Urmărire Penală din Parchetul Curţii de Apel Oradea, va prelua conducerea unităţii după ce a primit nota 8 la proba scrisă şi 9,79 pentru proiectul de management, cea din urmă fiind cea mai mare notă dintre cele acordate magistraţilor din Bihor la această probă.
Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea va fi, din această vară, procurorul Teofil Ilisie, care se va întoarce în judeţ după o perioadă de aproape 5 ani petrecuţi ca procuror în judeţul Satu Mare.
Rezultatele oficiale ale concursului organizat de CSM vor fi făcute publice în cursul zilei de vineri, dar nici în cazul judecătorilor şi nici al procurorilor nu s-au înregistrat contestaţii cu privire la notele acordate.
Concursul a constat într-un test psihologic scris şi un interviu psihologic, susţinerea proiectului de management, şi un test scris privind managementul, comunicarea şi resursele umane.
Concurenţă şi nu prea
În Bihor, funcţiile de conducere vacante au fost cele de preşedinte la judecătoriile Beiuş, Marghita, Aleşd, Salonta și la Tribunalul Bihor, respectiv cele de vicepreşedinte de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Totodată, au fost scoase la concurs şi funcţiile de prim-procuror la parchetele de pe lângă Judecătoriile Oradea, Marghita şi Salonta, respectiv cea de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
Dacă pentru şefia judecătoriilor Beiuş şi Marghita nu s-a înscris nimeni, la conducerea Judecătoriei Aleşd a candidat doar judecătoarea Anca Diana Cipleu, în timp ce pentru instanţa din Salonta s-a înscris, pentru a doua oară, judecătorul Alexandru Bogdandi de la Tribunalul Bihor, care şi-a încercat norocul şi anul trecut, obţinând însă doar media 6,81, sub 7, minimul necesar.
Pentru șefia Tribunalului Bihor s-au înscris 4 judecători: fosta preşedintă a instanţei, Carmen Domocoş, fosta vicepreşedintă Daniela Jurjuţ Lazăr, purtătorul de cuvânt al instanţei, Radu Harja, dar şi vicepreşedinta Judecătoriei Oradea, Crenguţa Crăciun.
Pentru funcţia de vicepreşedinte a Tribunalului Bihor nu s-a înscris nimeni, în timp ce pentru acelaşi post de la Curtea de Apel Oradea au concurat judecătoarea Mirea Gajdo Loreley Emese, de la secţia civilă a instanţei, şi judecătorul Marian Vlad, fost magistrat la secţia penală a Tribunalului Bihor, avansat toamna trecută ca judecător la secţia penală de la Curtea de Apel Alba Iulia.
Pentru funcţia de procuror general de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a fost un singur candidat, şeful Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului Curţii, Sebastian Vălean, iar pentru funcţia de prim-procuror la Parchetul Oradea, s-au lansat în cursă Teofil Ilisie, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi fostul prim procuror adjunct, Simina Goia, care a fost ulterior respinsă, pe motiv că nu şi-a depus în timp util proiectul de management.