Inevitabilul s-a produs. Tribunalul Bihor declanşat miercuri procedura insolvenţei societăţii Electrocentrale. "Este singura soluţie care ne-a mai rămas. CET-ul a acumulat datorii pe care nu le mai poate plăti în momentul de faţă", a anunţat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, Electrocentrale acumulase la 30 iunie datorii istorice de peste 300 milioane lei, din care nu mai puţin de 265 milioane lei sunt datorii scadente. Momentul insolvenţei, care părea oricum inevitabil, a fost grăbit de sechestrul asigurator instituit pe bunurile CET de firma Unicom, transportatorul de cărbune din Valea Jiului, şi poprirea făcută pe conturile Electrocentrale.

"S-a ajuns în situaţia că executorul judecătoresc numit de Unicom a trimis asociaţiilor de proprietari adrese prin care le cere să îşi plătească datoriile direct în conturile sale şi nu în cele al Electrocentrale, fapt pentru care în ultima perioadă CET-ul nu a mai încasat niciun ban. Din acest motiv am ajuns în situaţia ca pe luna iulie să le putem plăti angajaţilor doar 40% din salarii", a spus Bolojan.

Edilul a explicat că starea de insolvenţă a societăţii a fost generată de practicarea de tarife reglementate de autorităţile de reglementare în domeniul energiei şi a serviciilor de utilităţi publice sub costurile reale ale societăţii, pierderea unor clienţi importanţi consumatori de aburi ca urmare a falimentului acestora, randamentul scăzut al centralei termice şi inexistenţa unor soluţii tehnice care să determine creşterea acestui randament, gradul de uzură a instalaţiilor precum şi lipsa resurselor financiare pentru retehnologia centralei şi pentru realizarea de investiţii menite să reducă pierderile tehnologice în sistem. "Toate acestea au condus la adâncirea crizei financiare cu care se confruntă societatea", a menţionat primarul Ilie Bolojan.

Insolvenţa Electrocentrale va fi gestionată de Casa de Insolvenţă "Transilvania", cu sediul în Cluj. Vasile Godîncă, asociat coordonator în cadrul societăţii, a afirmat că primele demersuri vizează deblocarea conturilor CET şi suspenderarea executărilor silite.

"Vom face de urgenţă demersuri pentru deblocarea conturilor Electrocentrale şi vom cere suspendarea executărilor silite, pentru ca societatea să îşi poată desfăşura activitatea în mod normal. De asemenea, în perioada imediat următoare vor convoca Adunarea Generală a Acţionarilor pentru desemnarea unui administrator special care să preia conducerea societăţii", a spus Godîncă.

Primarul Ilie Bolojan a afirmat că administratorul special va fi desemnat fie din rândul angajaţilor municipalităţii, pentru a asigura continuitatea la comandă, fie va fi un specialist în domeniu pentru a putea lua măsuri în cunoştinţă de cauză.

"Să fie clar, procedura insolvenţei nu va afecta cu nimic orădenii. Nu se va opri apa caldă şi nu se pune problema să nu se asigure alimentarea cu agent termic a apartamentelor din municipiu. Reorganizarea Electrocentrale nu va influenţa cu nimic proiectele europene derulate municipalitate", a promis Bolojan.

Primarul a spus că începând din luna august termoficarea oraşului se va asigura prin intermediul a două societăţi: Electrocentrale Oradea, producătorul de energie termică aflat în insolvenţă, şi Termoficare Oradea, distribuitorul care şi-a primit săptămâna aceasta licenţa de operare şi urmează să preia reţelele până la sfârşitul lunii.