Judecătorii din Bihor se întorc în sălile de dezbateri. După terminarea vacanţei judecătoreşti (31 august), magistraţii din instanţele bihorene s-au întrunit luni în Adunări Generale şi au hotărât să suspende greva declanşată în iunie, pe fondul nemulţumirilor legate de modificarea legii privind pensiile de serviciu și cele speciale, care se referă şi la cele ale judecătorilor. 

Potrivit unor informări transmise de Biroul de presă al Curţii de Apel Oradea şi Judecătoria Beiuş, judecătorii au hotărât cu unanimitate de voturi suspendarea formei de protest. 

Decizia a fost luată având în vedere Decizia Curții Constituționale a României, care a hotărât să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale. Decizii similare au luat şi celelalte instanţe din Bihor, spun surse din sistem.

Judecătorii au declanşat protestul la sfârşitul lunii iunie, când au suspendat activitatea pe termen nelimitat şi amânat procesele aflate pe rol, penale, civile sau comerciale, mai puțin pe cele urgente, fiind vorba de pildă de cele cu persoane arestate.

Nemulţumirile priveau faptul că noile reglementări prevedeau creşterea vârstei de pensionare în sistemul judiciar şi diminuarea pensiilor, care urmau fi calculate după contributivitate. De asemenea, pensiile care depășeau salariul mediu net ar fi fost taxate suplimentar cu 15%.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!