CET-ul II din cartierul Nufărul a fost vândut în mod oficial, lucrările de demolare pot începe. Primarul Ilie Bolojan şi city managerul Eduard Florea s-au întâlnit joi la Primărie cu reprezentanţii firmelor Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, Ştefan Boghiu şi Florin Popa, cumpărătoarele sitului industrial din zona Nufărul.

Reprezentanţii celor două părţi au încheiat un protocol de colaborare. Noul proprietar al CET II s-a obligat faţă de municipalitate să dezafecteze centrala şi să ecologizeze haldele de cenuşă, în 24 de luni de la obţinerea autorizaţiei de desfiinţare şi a acordului de mediu, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2018.

"Asocierea firmelor Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti va colabora cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea pentru înfiinţarea unui parc industrial, conform legislaţiei incidente, în scopul valorificării terenurilor şi infrastructurii disponibile prin atragerea de investitori", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

În schimb, Primăria va pune la dispoziţia asocierii, în măsura în care dispune, cantitatea de pământ necesară realizării stratului vegetal pentrul ecologizarea haldei de cenuşă şi zgură şi va sprijini noul proprietar al centralei în obţinerea cu rapiditate a avizelor, autorizaţiilor necesare demolării şi ecologizării sitului industrial.

CET II a fost scos la vânzare anul trecut de firma de avocatură Muşat&Asociaţii Restructuring/Insolvency SPRL, lichidatorul Termoelectrica Bucureşti. Licitaţiile au pornit de la o valoare de circa 60 milioane euro, după care, în lipsa unui ofertant, centrala a fost vândută la suma de 7,1 milioane euro.

Asocierea câştigătoare a intrat în posesia unei suprafeţe de 50,16 hectare, din care 45,3 hectare cu construcţii şi 92 hectare reprezentând halda de şlam şi cenuşă. Cumpărătorul îşi va recupera investiţia din vânzarea structurii metalice a construcţiilor din centrală şi valorificarea terenului.