Epidemia provocată de noul coronavirus a dat peste cap vieţile tuturor. Aflaţi de o lună şi jumătate în "arest la domiciliu", orăşenii rezistă cu greu în izolare, mai ales cei care au copii.

"Piaţa s-a prăbuşit şi au apărut modificări. Unii dintre cei care stau în chirie la bloc caută să se mute. Ar mai pune 100 de euro la chirie numai să stea la casă", spune managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida.

Covid-ul imobiliar

Pandemia a gripat întâi industria ospitalităţii, cu turismul şi serviciile, după care a lovit industria şi piaţa imobiliară. După un start bun, în care, potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, numărul tranzacţiilor a crescut în primul trimestru al anului 2020 la 133.181 de vânzări, cu 12,8% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după instituirea stării de urgenţă, pe 16 martie, piaţa a încremenit.

Mirko Giuffrida, GaminvestLuna trecută, în Bihor s-au vândut 1.308 proprietăţi, cu 79 mai puţine decât în martie 2019, adică o scădere de 6%. Pentru aprilie prăbuşirea se anunţă totală. "Toată lumea aşteaptă. Oamenii evită să ia credite pentru că nu ştiu dacă peste o lună vor mai avea un job ca să achite ratele", spune Mirko Giuffrida (foto).

Casă, dulce casă...

Săptămâna trecută, agenţiile imobiliare din Oradea erau în şomaj. De când cu starea de urgenţă, agenţii negociază separat cu vânzătorii şi cumpărătorii, întâlnindu-se împreună doar la oficializarea tranzacţiei. Iar piaţa s-a prăbuşit. Cele mai bune agenţii abia dacă încheie trei tranzacţii pe săptămână. Majoritatea sunt urgenţe impuse de obligaţia de evacuare a actualului spaţiu locativ ori, dimpotrivă, încercarea de a evada din el. "Cei cu copii care stau la bloc s-ar muta la o casă cu curte, ca să aibă unde ieşi la aer", spune Giuffrida.

Florin Bica, broker la Remax FamilyÎn general, clienţii sunt chiriaşi care şi-ar dori spaţiu, dar şi persoane care refuză ideea unui apartament de bloc. "Familiştii închişi în blocuri şi românii veniţi din străinătate care vor să se stabilească în Oradea sau în localităţile limitrofe şi-ar dori în general case", spune Florin Bica (foto), broker la Remax Family. Pentru confortul suplimentar, potenţialii chiriaşi ar fi dispuşi să dea cam 100 euro în plus la sumele de 300-400 euro/lună, iar cumpărătorii cam 80-100.000 euro. Ceea ce nu înseamnă, însă, o casă prea mare.

Doar pe termen lung

În ciuda faptului că cerere există, închirierile şi vânzările sunt puţine. "Clienţii ar închiria pe 2-3 luni, ca să nu stea cu copiii închişi în case până trece epidemia, dar proprietarilor nu le convine. Perioada e prea scurtă, familiştii au copii care provoacă distrugeri şi, după ce pleacă, trebuie să dezinfectezi şi să repari, ceea e o cheltuială în plus", spune agentul imobiliar Dana Văduva.

În plus, chiriaşii ar trebui să ştie că îşi asumă cheltuieli suplimentare. "Ca să stai la casă îţi trebuie bani. Indiferent că alegi cartierul Grigorescu sau Paleu, ai nevoie de două maşini ca să poţi merge separat la muncă, la cumpărături sau cu copilul la şcoală, iar asta costă".

În ce priveşte vânzările, tranzacţiile sunt blocate indiferent că este vorba de apartamente sau case. "Toţi cumpărătorii aşteaptă criza economică şi să coboare preţurile. Acum vinde doar cine acceptă să lase din preţ", zice Văduva. Iar aceştia sunt prea puţini...

Blocaj, nu criză

Ştefan Kopany, deținătorul PrimaÎn prezent, preţul unui apartament nou în Oradea variază între 950 şi 1.100 euro pe metrul pătrat. În condiţiile în care majoritatea celor 600 de unităţi locative aflate în diferite faze de construcţie sunt contractate, şansa ca preţul să scadă este mică. "Momentan, vorbim de un blocaj, nu de o criză. Oamenii şi-au amânat deciziile de achiziţie, dar vom vedea ce va fi peste câteva luni", spune cel mai mare dezvoltator imobiliar local, Ştefan Kopany (foto), deţinătorul grupului de firme Prima.

Oricum, în condiţiile în care terenul, materialele şi manopera pentru apartamentele în lucru au fost deja în mare parte plătite, preţul de vânzare al apartamentelor nu are cum ieşi din marja de rentabilitate a dezvoltatorului. "Am văzut în presa centrală că preţurile apartamentelor vor scădea cu 30-40%. Asta ar însemna ca un apartament de 60.000 euro să se vândă cu 36.000 euro, ceea ce nici în criza din 2008 nu s-a întâmplat", spune directorul de vânzări al Prima, Ciprian Sonea, convins că dezvoltatorii vor ţine de preţuri: "Decât să vândă în pierdere şi să intre în insolvenţă, majoritatea vor prefera să amâne vânzarea cu un an sau doi".

Asta până când cererea şi oferta se vor întâlni din nou...