Numărul escrocheriilor, mai ales al celor online, a crescut în 2023 cu 30%, faţă de anul precedent, cum de altfel s-au înmulţit şi tâlhăriile, violenţele, dar şi cazurile de ameninţare. 

Principalele date din raportul activităţii Poliţiei Bihor pe anul trecut au fost făcute publice luni, într-o conferinţă de presă organizată la sediul instituţiei, de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, chestorul Alin Haniş, şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, comisarul-şef Alina Fărcuţa.

E vremea țepelor

Cifrele prezentate indică o creştere a infracţiunilor îndreptate contra persoanelor, faţă de anul precedent, creșteri fiind înregistrate în cazul tâlhăriilor (9%), al infracţiunilor de lovire și alte violențe (8%), respectiv amenințare (17%), în cele mai multe cazuri acestea fiind comise în familie.

Cea mai mare creştere s-a înregistrat în cazul înşelăciunilor, cu 30% faţă de anul precedent, majoritatea fiind comise în mediul online. Escrocii oferă spre vânzare produse pe care nu le deţin ori mărfuri contrafăcute, anunţă campanii false ale unor bănci comerciale pe rețele sociale.

"Este o infracţionalitate care a crescut în ultimii ani şi este în dezvoltare. Am terminat, în mare, cu înşelăciunile de tip «Accidentul» prin telefon şi am trecut pe partea de informatică. Imaginaţia unora nu cunoaşte limite. Şi cu toate că am prezentat în presă cam toate modurile de operare care apar în acest mediu, avem numeroşi cetăţeni care în continuare cad pradă unor asemenea infracţiuni. Aşa că vom apela în continuare la mass-media, pentru că orice cetăţean informat este mai puţin probabil să cadă victima unei asemenea infracţiuni", a declarat chestorul Alin Haniş. 

Înghesuială în Arestul Poliţiei

În anul care a trecut, indisciplina în trafic a dat de furcă poliţiştilor rutieri. Aproape că s-a dublat numărul măsurilor preventive dispuse împotriva şoferilor găsiţi băuţi sau drogaţi la volan, de la 29, în 2022, la 52, în 2023.

Măsurile au fost necesare, în condiţiile în care în judeţ s-au produs 137 de accidente grave, cu 117 persoane rănite şi 41 de morţi şi 117 persoane rănite. 

Tot în scop preventiv, poliţiştii au intensificat activităţile pentru depistarea şoferilor drogaţi la volan, fiind realizate peste 1.000 de testări pentru depistarea consumului de stupefiante, iar în 121 de cazuri, şoferii s-au ales cu dosare penale.

Timp mai scurt pentru analize

În acest context, șeful Poliției Bihor a precizat și că șoferii care sunt prinși cu suspiciuni de droguri la volan nu mai așteaptă luni în șir după analize, pentru că Serviciul de Medicină Legală Bihor a intrat în posesia unui aparat care oferă mult mai rapid rezultatele acestor analize.

"Chiar înainte de evenimentul nefericit de la Constanţa (n.r. - din 2 Mai, unde un șofer de 19 ani drogat a spulberat un grup de tineri omorându-i pe doi dintre ei), ne-am dotat cu și mai multe drug teste. A fost o activitate relativ nouă, cu o serie de provocări, inclusiv - s-a pus problema şi în spaţiul public - privind anumite erori ale acestor aparate. La începutul anului, durata între testare şi rapoartele primite de la Medicina Legală era foarte mare, având în vedere că se făceau în judeţul Timiş. Nici acum nu cred că le-am primit pe toate. Dar pe parcursul anului s-au luat măsuri, ne-am dotat cu drug teste, s-a dotat şi Medicina Legală cu aparat (foto, jos), se pot face pe plan local, durata fiind foarte scurtă, 1-5 zile, sau în caz de accident, de la o zi la alta. Şi urmărim îmbunătăţirea acestei activităţi", a menţionat Haniş, adăugând că inclusiv la finalul anului trecut Poliția Bihor a primit câteva drug teste.

Citiţi amănunte din bilanţul Poliţiei Bihor pe anul trecut în documentul ataşat: