Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci, a anunţat că în 2009, pe fondul crizei economice, magistraţii instituţiei pe care o reprezintă au avut de soluţionat un număr mare de cereri pentru asistenţă judiciară gratuită, peste 560.000 de lei din bugetul instanţei fiind cheltuiţi anul trecut pentru plata avocaţilor din oficiu.

„Tot pe fondul crizei economice, a crescut şi numărul de cauze având ca obiect contestaţii împotriva deciziilor de concediere", a precizat Monenci.

Anul trecut, magistaţii Tribunalului Bihor au avut de soluţionat peste 18.000 de dosare, cele mai multe cauze fiind cele ale secţiei comercial, contencios administrativ şi fiscal, unde s-au înregistrat 8616 procese.

„Volumul de activitate a crescut faţă de anul 2008 cu 3185 de dosare. Totodată, s-a constatat şi o creştere a încărcăturii pe judecător de la 714 la 751 dosare/ judecător, iar acest lucru din cauza fluctuaţiilor de personal", a declarat Monenci.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2009, din cei 30 de judecători au rămas 20 după ce trei magistraţi s-au pensionat, 3 judecători au promovat la Curtea de Apel Oradea, un judecător a fost transferat la o altă instanţă, un altul a fost delegat la Penitenciarul Oradea pe tot anul, iar două judecătoare au fost în concediu pentru îngrijirea copilului, influenţând astfel încărcătura de dosare pe judecător şi, totodată, durata de soluţionare a acestora.

„Pe lângă supraîncărcarea completelor, termenele de soluţionare ale dosarelor au fost influenţate şi de neefectuarea rapoartelor de expertiză în termenul stabilit de instanţă, precum şi factori care ţin de conduita necorespunzătoare a părţilor, respectiv: formularea de acţiuni incomplete, neindicarea corectă a domiciliului persoanelor chemate în judecată, suspendarea cauzelor pentru excepţii de neconstituţionalitate, formularea de cereri de amânare nejustificate", a spus judecătorul.