O veste bună pentru iubitorii de natură din Europa: noi cercetări arată că lupii, bizonii și urșii s-au întors pe bătrânul continentul.

Un raport despre viața sălbatică a Europei arată că 50 de specii de animale sunt în expansiune, iar printre ele se regăsesc și broaște țestoase, vidrele eurasiatice, balenele cu cocoașă. „Natura sălbatică este rezistentă și se poate recupera, dacă condițiile sunt potrivite”, se arată în raport.

Lupii cenușii, care obișnuiau să hoinărească pe tot continentul, au dispărut în secolul al XX-lea, după ce oamenii au invadat teritoriile lor și i-au vânat. Din anii 1970, numărul populației de lupi a crescut cu 1.800%, ajungând azi la 17.000 de exemplare.

Ursul brun este un alt carnivor care a revenit, populația lui crescând cu 44% din anul 1960. De asemenea, și numărul focilor cenușii a crescut, chiar spectaculos: cu 6.273% din 1971!

La începutul secolului trecut, în Europa erau doar 1.200 de castori, iar acum sunt peste un milion. Cele mai multe dintre aceste recuperări triumfale se datorează interdicțiilor de vânătoare și eforturilor de refacere a habitatelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!