Degeaba au promis guvernanții că, începând cu 1 iunie, românii cu pensii mici și familiile cu venituri reduse vor putea cumpăra mâncare folosind vouchere sociale.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de bihoreanul Marcel Boloș, a anunțat duminică, printr-un comunicat de presă, că aceste carduri vor fi încărcate abia după ce se va finaliza procesul de distribuire, adică cel mai devreme pe 20 iunie. 

„Încărcarea voucherelor se va face după ce se încheie procesul de distribuire, așa că, ajutoarele aferente tranșei I vor ajunge la beneficiari în perioada 20.06.2022-24.06.2022”, se arată într-un comunicat al MIPE.

Cine va primi ajutorul

Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Ele ar trebui să ajungă la peste 2,5 milioane de români.

Concret, vor primi aceste carduri pensionarii care au pensii mai mici sau egale cu 1.500 de lei, persoanele cu handicap (indiferent de grad) și venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei, familiile monoparentale și familiile cu cel puțin 2 copii și venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 de lei, familiie care au dreptul la ajutor social și persoanele fără adăpost. 

MIPE a mai informat că voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului, iar instrucțiunile de folosire a cardului se vor regăsi în scrisorile care se vor distribui, odată cu acesta. Tot în plic, românii vor găsi și codul PIN al cardului. 

Ce poți cumpăra cu acest card

Cardurile vor putea fi folosite doar pentru achiziția de produse alimentare și mese calde și doar de către beneficiarii lor. Dacă aceștia nu se pot deplasa, pot da cardul unor apropiați, care vor putea să-l folosească doar alături de cartea de identitate a beneficiarului.

Pentru județul Bihor, cardurile vor fi emise de firma Sodexo.

Ministrul Marcel Boloș promite că încărcarea voucherelor următoare se va face mai eficient. „Voucherele vor fi acordate în patru tranșe. Vom avea în vedere ca, la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adaptăm calendarul următoarelor tranșe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde”, a explicat Boloș. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!