Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita s-au răzgândit. La o zi după ce BIHOREANUL a dezvăluit că au refuzat să-l ducă la arestare pe violatorul unei fetiţe de 11 ani, bărbatul a fost prezentat, totuşi, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 zile. 

Măsura a fost luată sâmbătă după-amiaza, la Judecătoria Marghita, iar potrivit portalului instanţei, în timpul dezbaterilor, individul, care se numeşte Petru Rusalim Varga, a cerut instanţei să fie plasat în arest la domiciliu sau control judiciar, solicitări care au fost respinse. Măsura arestului preventiv dispusă de Judecătoria Marghita mai poate fi contestată de Varga la Tribunalul Bihor. 

Arestarea lui Petru Rusalim Varga a fost solicitată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita la o zi după ce BIHOREANUL a dezvăluit că bărbatul, care a violat şi a lăsat însărcinată o copilă de 11 ani, fetiţa concubinei sale, a fost reţinut pentru 24 ore şi, apoi, a fost lăsat liber, anchetatorii invocând un motiv scandalos: că aşteaptă dovada experţilor că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru a întreţine relaţii sexuale cu bărbatul pe care îl considera tatăl ei vitreg.

Ruşinaţi de BIHOREANUL

Povestea cutremurătoare a copilei a fost dezvăluită BIHOREANULUI de surse din comuna Spinuş, unde fetiţa locuieşte împreună cu mama, fratele ei geamăn şi o soră, în casa deţinută de concubinul mamei. Vânzătoarele de la ABC-ul din sat au văzut-o, în primăvară, că îi creşte burtica şi au sesizat asistenţilor sociali cazul. Fetiţa a fost dusă la spital, unde s-a stabilit că este însărcinată în cinci luni şi a fost anunţată Poliţia.

Primul care a fost bănuit că a abuzat fetiţa a fost concubinul mamei ei, însă acesta a negat, dând vina pe un copil în vârstă de 13 ani, ştiind că, fiind minor, acesta nu putea fi cercetat. Însă după ce fetiţa a născut, în luna octombrie, un băieţel, anchetatorii au prelevat probe de sânge, iar rezultatul a confirmat că tatăl copilului este Varga. 

Deşi procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, cei care efectuau ancheta în caz, au fost sesizaţi încă din vară despre abuz, victima a fost lăsată la cheremul abuzatorului ei mai bine de o jumătate de an, fără să o ducă în faţa unor specialiști, care să o evaluze medico-legal, ca să stabilească dacă violatorul a profitat de neajutorarea fetiţei care trăia sub acoperişul său, dacă a maltratat-o, a ameninţat-o ori a forţat-o în vreun fel să i se supună. 

Voiau dovadă

A recunoscut-o în discuţia cu BIHOREANUL anchetatorul din caz, procurorul Alexandru Lup, care e şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Marghita, acesta invocând, practic, lipsa respectivului document pentru faptul că nu intenţionau să ceară arestarea lui. "Până nu avem negru pe alb dovada faptului că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru actul sexual, nu este oportun să solicităm măsuri preventive", a declarat procurorul, fără să poată însă da o explicaţie plauzibilă pentru faptul că nu a solicitat din timp evaluarea victimei.

Decizia Parchetului Marghita s-a luat şi din considerente de comoditate, a recunoscut acelaşi procuror. Solicitat de BIHOREANUL să comunice dacă hotărârea de a lăsa liber un violator de copii are legătură cu protestul din Justiţie, reprezentantul Parchetului n-a negat. "Putem lua în calcul şi chestia asta", a spus Alexandru Lup, fără să intre în alte amănunte, precizând, în scimb, că "urmează să facem acea expertiză şi, în funcţie de rezultat, vom solicita măsuri preventive". 

Cert e că fetiţa abuzată a fost internată în regim de urgenţă de reprezentanţii DGASPC Bihor într-un centru de primire a minorilor abuzaţi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!