În judeţul Bihor sunt înregistraţi 1.619 rentieri agricoli. Centrul Judeţean Bihor al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a finalizat până la termenul limită de 31 august vizarea carnetelor de rentă viageră agricolă pentru anul 2015. Conform evidenţelor APIA, suma totală de plată în 2016 se ridică la 2,1 milioane lei.

"Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat pentru care s-a încheiat acord cu investitorul şi echivalentul a 50 de euro an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafeţele mai mici de 1 hectar suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul", se menţionează într-un comunicat al APIA.

Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează.

Renta viageră se plăteşte prin mandat poştal, virament bancar sau orice altă modalitate prevăzută de lege, într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.

Pentru a beneficia de sumele prevăzute de lege rentierii sunt obligaţi să îşi vizeze în fiecare an, personal sau prin mandatar, mandatul de rentier.

Conform legii 247 din 2005 renta viageră agricolă se acordă persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la 31 decembrie 2009.

Rentierii agricoli sunt persoane fizice în vârstă de peste 62 de ani, sau pensionari de boală, care nu deţin, cumulate în timp, mai mult de 10 hectare de teren agricol extravilan, pe care le arendează, total sau parţial, sau le înstrăinează primind de la Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă carnetul de rentier agricol.