Fotbalul orădean agită spiritele nu doar în tribunele stadionului Iuliu Bodola, ci și în sălile de ședințe ale palatului administrativ al orașului.

„Am fost șocat”

Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Szabó József, a cerut în cadrul ședinței de joi sancționarea suporterilor care au scandat lozinci anti-maghiare în timpul meciului FC Bihor – Csikszereda Miercurea Ciuc.

„Să fiu sincer, am fost șocat de vestea că duminică, în timpul meciului FC Bihor cu Miercurea Ciuc, au fost cântate lozinci rasiste și xenofobe”, a declarat UDMR-istul în plenul ședinței de joi a Consiliului Local Oradea, ultima din actualul mandat.

Szabó József a spus că a înaintat în dimineața zilei de joi o adresă către primarul Florin Birta prin care a ridicat mai multe întrebări.

Potrivit propriei declarații, UDMR-istul a ținut să afle „ce măsuri oficiale” a luat conducerea clubului FC Bihor în urma incidentului și dacă au fost identificați suporterii care au scandat lozinci jignitoare la adresa minorității maghiare.

„Ce sancțiuni au primit pentru faptul că la meciul desfășurat pe stadionul Iuliu Bodola au insultat nu doar jucătorii și suporterii echipei adverse, dar și maghiarii orădeni, care reprezintă peste 20% din populație?”, a întrebat Szabó József.

„Acest incident să aibă consecințe!”

Consilierul a mai cerut să afle care a fost motivul pentru care, auzind mesajul scandărilor, nici conducerea clubului, nici crainicul stadionului nu le-a cerut suporterilor să se potolească.

„În numele grupului UDMR, îmi exprim indignarea față de această conduită, iar ca suporter al echipei, solicit ca acest incident să aibă consecințe pentru toți cei implicați”, a cerut Szabó József.

UDMR-istul nu le-a reprodus colegilor din Consiliul Local Oradea, care îl priveau preocupați, lozincile scandate în cadrul meciului.

Totuși, în susținerea acuzației sale, acesta a prezentat BIHOREANULUI o filmare (video jos) postată pe rețelele de socializare. În înregistrare, mai mulți susținători ai FC Bihor pot fi auziți scandând „Ole, ole, să-ți dăm la m... bozgore”. Incidentul pare unul izolat, venit din partea „ultrașilor”, fără ecoul la publicul larg, dar asta nu înseamnă că a fost mai puțin grav.

La mâna organelor de ordine

Luat pe neașteptate, primarul Florin Birta s-a arătat surprins de interpelarea UDMR-istului, cu atât mai mult cu cât incidentul nu a fost reflectat nicăieri în spațiul public. „Cred că nu ne puteți acuza că am susține astfel de comportamente”, s-a apărat edilul.

Birta a declarat că „nu există pădure fără uscături, iar astfel de lucruri se pot întâmpla nu doar în România, dar și în Ungaria, în Germania, și peste tot, mai ales când este vorba despre suporteri înfocați ai echipelor de fotbal”.

În context, Florin Birta și-a manifestat speranța că vinovații vor fi identificați și sancționați. „Eu cred că forțele de ordine care au atribuții aici, în identificarea celor care au avut asemenea comportamente își vor face datoria și vor lua măsurile care se impun”, a spus primarul.

Incidentul reclamat de consilierul local Szabó József nu a schimbat poziția consilierilor locali, inclusiv a reprezentanților UDMR, față de politica de finanțare a clubului orădean de fotbal de la bugetul local.

Bani pentru FC Bihor

Consilierii locali au aprobat joi, cu unanimitate de voturi și fără obiecțiuni, suplimentarea cotizației Oradiei la bugetul FC Bihor cu suma de 750.000 lei.

Cotizația va fi acordată clubului în limita sumei de 3,7 milioane lei din bugetul total al echipei pe anul 2024 care se ridică la aproape 7,4 milioane lei.

Suma va acționa ca un împrumut acordat FC Bihor până când își va realiz obiectivele din sponsorizări.

FC Bihor ar urma să restituie banii către bugetul local în prima parte a anului viitor, din cotizația pe care municipalitatea orădeană o va acorda către club „în măsura în care se vor atinge estimările privind sponsorizările din surse private”.

Vezi mai jos înregistrarea la care a făcut referire consilierul Szabó József. Atenție, conținut explicit!

Citiți mai jos Hotărârea Consiliului Local Oradea privind rectificarea bugetului FC Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!