Canicula a pârjolit recoltele şi s-a lăsat cu scumpiri la ouă, lapte, carne. Vinul va fi însă mai bun ca niciodată! Căldura de astă-vară a dat strugurilor o dulceaţă şi o aromă cum nu s-au mai văzut demult.

"Vinul de anul acesta va fi cel mai bun din ultimii zece ani, de o calitate net superioară ca aromă şi tărie", spune Zsigmond Ur jr., cel mai mare viticultor din Bihor. Şi singurul îndreptăţit să folosească marca, deja tot mai cunoscută, de "vin de Sântimreu"...

06 Zsigmond Ur.jpgBun îi vinul ghiurghiuliu...

Dulce, tare, aromat. Vinul de anul acesta va face producţiile din anii anteriori să pară oţet de salată. Familia Ur a încheiat săptămâna trecută recoltatul strugurilor şi estimează, din cele 120 de tone strânse, o producţie de 100.000 de litri de vin, la fel ca în 2011. Calitatea va fi însă superioară. "Vinul va fi mai dulce şi mai aromat, pentru că a fost o vară însorită şi pentru că am îmbunătăţit metoda de fabricaţie", explică Zsigmond Ur jr. (foto), proprietarul unei podgorii de 42 hectare.

Procesul de producţie e total automatizat. Aparate speciale desprind boabele de pe ciorchini, le zdrobesc şi le trimit printr-un furtun într-un rezervor, la macerat. Mustul va fi stors după trei zile cu ajutorul unei prese care lasă licoarea să se scurgă direct în pivniţă, unde va sta la "fiert". Vinul va fi tras de pe drojdie şi scos la vânzare undeva în Postul Crăciunului.

"Cumpărătorii vor fi plăcut surprinşi. Datorită macerării, vinul va fi mai aromat, pentru că are timp să-şi tragă enzimele din struguri", spune Zsigmond. Viticultorul a testat metoda anul trecut pe vinul Muscat Ottonel, iar rezultatele au fost peste aşteptări.

Marcă înregistrată

Familia Ur şi-a înregistrat anul acesta la OSIM denumirea "vin de Sântimreu" şi e singura îndeptăţită să vândă sub acest brand. "Desfacem toată producţia în cele şapte magazine din Oradea, Marghita şi Salonta. Cine vinde în pieţe sub denumirea aceasta comite o infracţiune", avertizează Zsigmond, precizând că anul acesta vinul familiei se va vinde tot la preţul de 7 lei litrul. După o perioadă de declin a vânzărilor pe timpul verii, se aşteaptă la revenirea pieţei. "Odată cu răcirea vremii cei care vara au băut bere vor reveni la vin. În perioada de dinainte de Crăciun ne aşteptăm să vindem de trei ori mai mult decât acum", spune viticultorul.

Spre deosebire de alţi podgoreni, Crama Ur evită să lase vinul la îmbărânit, dar nu exclude lansarea unei variante îmbuteliate la sticlă. "Mai multe restaurante din Oradea ne-au cerut să îmbuteliem ca să poată oferi clienţilor un vin specific, de Bihor", zice tânărul. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va şi întâmpla. Nu de alta dar, pe lângă investiţia pe care o presupune noua întreprindere, farmecul autentic al vinului de Sântimreu e dat totuşi de carafă. Cu arome de fruct în pârg şi miros de vie bătută de soare...


"Vinul de anul acesta va fi mai dulce, mai aromat şi mai tare. Ne aşteptăm la 12-13 grade de alcool pentru vinul alb şi 14,5 grade pentru cel roşu"

Zsigmond Ur jr.


VREMEA PODGORENILOR
Pariul pe pinot

Podgoria de la Sântimreu a familiei Ur se întinde pe 42 de hectare şi este cea mai mare din Bihor. Din suprafaţă, 25 de hectare au fost cultivate anul acesta cu sprijinul Agenţiei pentru Plăţi în Agricultură şi va rodi abia peste trei ani. Investiţia totală a depăşit 400.000 euro şi presupune înfiinţarea a 10 hectare de Muscat Ottonel, 6 hectare de Merlot, 5 de Fetească Regală şi 4 de Pinot Noir. În prezent crama Ur produce trei soiuri de vin alb (Fetească Albă, Fetească Regală şi Muscat Ottonel), Merlot-ul fiind singurul roşu.

Oenologul Dorin Popa crede că există toate premisele ca vinul din 2012 să fie unul excepţional. "După 2010, care a fost un an cu probleme din cauza ploilor, şi 2011, an de revenire, anul acesta ar trebui să fie unul de excepţie datorită numărului mare de zile cu însorire", zice Popa.