Referendumul pentru consultarea populaţiei din Oradea şi Sânmartin cu privire la alipirea comunei la municipiu, stabilit iniţial pe 19 iunie de Consiliul Local Oradea pentru luna decembrie, odată cu alegerile prezidenţiale, va fi amânat pe anul viitor.

"Am convenit ca data referendumului să fie 10 mai 2015, în primul sfârşit de săptămână de după 1 mai", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, printr-o scurtă declaraţie de presă la care a luat parte şi primarul de Sânmartin, Lucian Popuş.

Potrivit organizatorilor, data consultării publice a fost amânată pentru a creşte şansele de validare, pe considerentul că începând din 2015 prezenţa minimă legală pentru validarea unui referendum va fi de 30%.

"Având în vedere că din luna decembrie avem noi reglementări cu privire la organizarea referendumurilor locale, în sensul în care prezenţa la vot a celor înscrişi în listele electorale pentru ca un referendum să devină valid scade de 50%, cât este astăzi, la 30%, şi având în vedere că experienţa din ciclurile electorale din aceşti ani arată că de foarte puţine ori s-a realizat o prezenţă de 50% la vot, am convenit să propunem organizarea referendumului în 10 mai 2015", a declarat Bolojan.

Primarul Ilie Bolojan a spus că amânarea referendumului pentru 10 mai 2015 va fi dezbătută în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Oradea din 21 iulie. Cu ocazia întâlnirii, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să stabilească pentru 1 ianuarie 2016 data de la care ar intra în vigoare fuziunea celor două localităţi.

Avem o strategie!

Tot în şedinţa de luni, consilierii locali vor fi chemaţi să aprobe o strategie cu 10 puncte privind alipirea comunei Sânmartin la Oradea, menită să convingă locuitorii comunei cu privire la oportunitatea de a deveni orăşeni.

Potrivit strategiei, impozitele locuitorilor din Sânmartin se vor menţine la acelaşi nivel vreme de 10 ani, după care se vor alinia la cele din municipiu, treptat, în termen de cinci ani, Primăria Oradea va suporta toate cheltuielile cu modificarea documentelor de identitate şi altor acte şi va asigura transport gratuit pensionarilor din comună, la fel ca în cazul celor din Oradea.
La fel, Consiliul Local va susţine în continuare activităţile de cultivare a plantelor şi de creştere a animalelor în satele comunei, iar restricţiile impuse de statutul de oraş nu se vor aplica localităţii pentru un termen de 15 ani.

Investiţii pe bandă rulantă

În ceea ce priveşte dezvoltarea comunei, administraţia orădeană se obligă să asigure anual, vreme de cinci ani, cartierului nou constituit actualul buget de investiţii al comunei, pentru realizarea unor investiţii în plan local.

În plus, Consiliul Local Oradea va asigura, printre altele, realizarea unor lucrări de amploare precum: extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în Cihei, Cordău şi cartierele de tineri din Sânmartin şi Rontău, în prima etapă, şi satul Betfia şi altele în cea de-a doua etapă, construcţia unui aquapark în Băile Felix - Băile 1 mai, construcţia unui drum şi a unei piste de biciclete pe ruta Oradea - Băile 1 Mai - Băile Felix, paralel cu actuala şosea, modernizarea a 10 kilometri de străzi în Sânmartin, dezvoltarea unui pol de medicină balneară în jurul Spitalului de Recuperare Băile Felix şi realizarea de campanii de promovare turistică a zonei pentru creşterea numărului de turişti în tot cursul anului.

Strategia privind alipirea comunei Sânmartin la Oradea va fi discutată în acest weekend de grupuri de lucru ale Consiliilor Locale din cele două localităţi, aşa că la şedinţa de luni ar putea să cuprindă prevederi suplimentare.

Primarul de Sânmartin, Lucian Popuş, este mulţumit însă inclusiv de actuala formă planului de integrare a localităţii elaborat de municipalităţii. "Măsurile cuprinse în strategia pentru alipirea comunei Sânmartin la Oradea, dar mai ales pentru comuna Sânmartin", a spus Popuş.

Edilul a mai spus că după aprobarea în Consiliul Local Oradea calendarul unificării ca fi dezbătut, pe 28 iulie, în cadrul deliberativul local Sânmartin.