"Oropsit" de şeful direct, primarul Ilie Bolojan, cu un calificativ sub cel maxim, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, a fost "luat în braţe" de aleşii locali. Reprezentanţii UDMR şi PDL au declanşat un adevărat scandal în şedinţa de joi a Consiliului Local în încercarea de a majora calificativul "bine" cu care a fost notat secretarul Vila de primarul Bolojan pentru activitatea din 2013.

"Domnul primar a dat nişte note. Fiecare dintre ele reprezintă un procent din punctaj. În raportul de specialitate acestea dau nota 4,36 ceea ce înseamnă calificativul "bine", dar pe calcule iese 4,72, ceea ce este "foarte bine". Ori votăm acum calificativul "foarte bine", ori dăm juridicului să recalculeze nota şi amânăm luarea unei hotărâri", a deschis ostilităţile consilierul Pasztor Sandor.

Udemeristul a fost susţinut de colegii de uniune. "Eu zic să se facă calculele. Doi ori doi fac patru. Nici trei, nici cinci!", a spus ironic Eric Huszar.

Revolta consilierilor a pornit de la faptul că, în grila de notare, la fiecare dintre cele şapte obiective notate, precum "actualizarea bazei de date electronice privind Hotărârile Consiliului Local şi stadiul de ducere la îndeplinire a acestora", "continuarea proiectului privind inventarierea domeniului public şi privat al municipiului" şi altele, primarul a notat într-o rubrică procentul de ducere la îndeplinire a sarcinilor, între 90% şi 100%, după caz, şi separat note între 4 şi 5 pentru fiecare poziţie în parte.

Aleşii au făcut calculele şi pornind de la faptul că achitarea integrală de sarcini înseamnă nota maximă de 5 şi au atras atenţia că îndeplinirea a 95% din ele nu echivalează notei de 4,5.

"Nu puteţi lăsa într-o Hotărâre de Consiliul Local că 95% din 5 e 4,5 dacă este 4,75! Sunt greşeli de calcul! Nu se poate să evaluezi activitatea unui om pe greşeli de calcul", a protestat consilierul Laszlo Ritli. Conform reprezentanţilor UDMR, nota reală a secretarului Vila este de 4,75, aferentă calificativului "foarte bine". Acesta îl pune pe secretar la adăpost de o eventuală schimbare din funcţie, în vreme ce calificativul "bine" i-ar fi şubrezit poziţia.

Liberalii şi pesediştii din Consiliul Local au evitat să intre în polemică cu udemeriştii. Viceprimarul Mircea Mălan a menţionat chiar că "primarul este cel care face evaluarea dar Consiliul Local poate să dea alt calificativ" şi i-a îndemnat pe aleşi să facă propuneri.

Singur, Daniel Negrean a apărat făţiş poziţia primarului aflat în delegaţie la Bucureşti. "Dacă nu înţelegeţi cum se calculează o medie întrebaţi. Sunt şapte obiective: adunaţi notele, împărţiţi la şapte şi vă dă nota 4,36!", a spus liberalul.

În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 16 voturi "pentru" din partea alianţei PNL - PSD, reprezentanţii UDMR şi PDL preferând să se abţină de la vot. Asta pentru secretarul Ionel Vila înseamnă doar calificativul "bine". Ceea ce nu e foarte bine...