Anul acesta, Ziua Morților - Luminația, Ziua Tuturor Sfinților - a oferit unor orădeni un nou-vechi motiv de jelanie. Pricinuită nu de retrăirea tristeții că cei dragi au trecut la cele sfinte, ci de faptul că accesul cu mașinile în Cimitirul Municipal Rulikowski a costat „mult”, la fel și candelele și florile. De fapt, ca s-o zicem pe-aia dreaptă, că n-au fost gratis. Cum, firește, ar merita tot românul, mai ales de la „stat”.

Dacă într-o zi obișnuită ADP percepe unui șofer 10 lei pentru a-l lăsa la volan pe aleile cimitirului,  pe 1 noiembrie taxa a fost de 50 lei. „Nu înțeleg foamea asta de bani în Oradea, pe durerea oamenilor, în condițiile în care se plătește taxa anuală oricum”, a comentat cineva, văzând în taxa pe comoditate o taxare a durerii, și cu încredințarea că închirierea locului de veci ar trebui să garanteze „aparținătorilor” și accesul cu mașina. Acces care, însă, costă fix tot atât cât anul trecut și cât acum doi ani, ba chiar și cât în urmă cu trei ani. Nici mai puțin, dar nici mai mult.

O taxă de 0 lei nici nu avea cum să fie, iar asta ar trebui să admită orice persoană cu bun-simț. În Bihor sunt înmatriculate peste 200.000 de autovehicule, dintre care vreo jumătate sunt în Oradea, și nu îți trebuie cine știe ce imaginație ca să-ți închipui câți ar fi mers pe patru roți până la crucea străbunicii. Atunci să te ții tărăboi, că de ce se permite așa ceva, căci aleile sunt îndeobște pentru pietoni, mașinile poluează și nu se cuvine ca într-o astfel de împrejurare cimitirul să sune de motoare și claxoane.

Taxa de acces cu mașina în cimitir ar putea fi chiar și mai mare, tocmai pentru a fi prohibitivă, pentru a descuraja transformarea aleilor din cimitir în șosele. La fel cum e și taxa de parcare pe carosabil, pentru a nu-l preface în parcare. Ba, dacă ar fi să fim corecți, cu mașinile ar avea rost să intre în cimitir, de Ziua Morților și de Paștele Morților, doar cei care nu pot merge pe jos ținuți de vârstă ori de suferințe. 

Despre plângerile că au fost scumpe candelele ce să mai zici? Păi, dacă nu vrei să dai 10 lei pe cea mai ieftină lumânare la borcănel în buza cimitirului, vino cu una de acasă ori cumpără cu 2,5 lei de la magazinele aflate la câțiva pași mai încolo, așa cum fac, de altfel, și cei care le revând la intrarea în cimitir.

Nu gratuitatea sau ieftineala ar trebui revendicată pentru te miri ce, ci calitatea serviciilor. Nu e deloc firesc să primești ceva gratis, fie că vorbim despre accesul cu mașina în cimitir sau de locul de parcare. Firesc e să vrei un cimitir cât mai bine îngrijit și parcări cât mai multe, mai confortabile, mai la îndemână. 

Cine cere ceva gratis nu are decât să se întrebe dacă el/ea, în primul rând, își furnizează gratis altora serviciile ori produsele sale. Fie că vinde plăcinte sau bijuterii, că zugrăvește pereți, pune plombe sau sapă gropi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!