Aleșii bihorenilor au aprobat joi încheierea unui acord de colaborare între CJ Bihor și primăriile tuturor comunelor și orașelor din județ pentru a realiza iluminatul public al trecerilor de pietoni pe drumurile județene din întregul județ.

Acest lucru ar reduce riscul accidentelor, motivează CJ Bihor, care vrea să facă proiectul cu fonduri europene, bazându-se pe studii realizate în acest sens.

În baza acordului de colaborare, votat de consilierii județeni în unanimitate, indiferent de apartenența politică, administrația județeană vrea să obțină o finanțare nerambursabilă cu fonduri UE pentru „realizarea unor lucrări de interes public pentru creșterea siguranței rutiere”, prin „amenajarea și iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni pe timp de noapte”, dar și prin montarea de indicatoare rutiere pentru semnalizarea „zebrelor”.

Conform hotărârii adoptate în ședința de joi a CJ Bihor, primăriile comunelor și ale orașelor trebuie să-și dea acordul pentru racordarea sistemelor de iluminare a semnalizării trecerilor pentru pietoni la rețeaua de energie electrică și sistemele de iluminat publice pe care le gestionează, să suporte costurile energiei consumate și să asigure mentenanța sistemelor de iluminat a trecerilor de pietoni.

De cealaltă parte, CJ Bihor își asumă obligația de a obține finanțarea europeană nerambursabilă și de a derula efectiv lucrările pentru amenajarea și iluminarea trecerilor pentru pietoni.

Potrivit documentației care a însoțit proiectul hotărârii CJ Bihor, administrația județeană vrea să monteze stâlpi de iluminat cu LED, așa încât cheltuielile cu energia să fie cât mai mici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!