Moş Nicolae poate să vină! Sute de orădeni au participat joi seară în Parcul 1 Decembrie la pornirea iluminatului festiv, acţiune care, în mod tradiţional, anunţă sărbătorile de iarnă...

Luaţi plasă

După o zi plină de evenimente legate de Ziua Naţională, tradiţionala pornire a iluminatului festiv a fost prefaţată de o mică Horă a Unirii, în care s-au prins pe platoul din faţa Teatrului "Regina Maria", orădeni veniţi să vadă piesa "O scrisoare pierdută" şi dansatori în straie populare. În jurul orei 17.35, folcloriste cu obrajii îmbujoraţi de frig împărţeau publicului "buletine de vot" cu numele actorilor care urmau să urce pe scenă, găleţi oale şi pungi "de leu". "Luaţi plasă", spuneau cu subînţeles tinerele. "E mită electorală", glumea la rândul său Daniel Vulcu, directorul Teatrului "Regina Maria", introducând publicul în atmosfera piesei.

Conducerea teatrului a pregătit pentru Ziua Naţională un spectacol al marelui dramaturg având în vedere că anul 2012 a fost declarat anul Caragiale cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea şi un secol de decesul acestuia. Şi chiar dacă anii au trecut, moravurile se pare că au rămas aceleaşi...

Aşteptare cu emoţii

În tot acest timp, în Parcul 1 Decembrie, cu o jumătate de oră înainte de aprinderea luminilor, grupuri mici de trecători se plimbau deja prin parc. Înfofoliţi în paltonaşe şi căciuliţe trase peste ochi, cu năsucuri umede de frig, micuţi purtaţi de mână întorceau capul după siluetele întunecate care umpleau parcul. "Oare ce-s astea?", păreau să întrebe micuţii.

Pe platoul de la Casa de Cultură a Sindicatelor o întreagă grădiniţă aştepta cuminte de emoţie sau frig momentul magic. "Sper să fie frumos. Eu chiar am emoţii mai mari decât el", spunea o mămică de mâna căreia stătea agăţat un băieţel. El era numai ochi. Copilul ochise pupitrul din capul scărilor de la care urma să fie aprinse luminile şi nu-l mai scăpa din priviri.

"O să avem nevoie de un copilaş mai măricel. Va fi destul de greu de învârtit", îi raportă şefului său angajatul Luxten care păzea butonul roşu. Şase ţânci, fetiţe şi băieţi, cu cocarde tricolore în piept aşteptau lângă măsuţă să fie declaraţi "măricei". Cameramani, fotoreporteri sau pur şi simplu părinţi hotărâţi să imortalizeze momentul fojgăiau în jurul micuţilor cu aparatele în mâini. "Mami, e prea tare soarele!", protestă un băieţel orbit de becul halogen al unei camere de filmat. Adulţii au izbucnit în râs. "Bine-ar fi să fie soare, că ne-am mai încălzi", i-ar răspuns un bărbat. Şi gheaţa s-a spart...

"Vor porni luminile împreună..."

Cu două minute înainte de ora 18 pe platou şi-a făcut apariţia primarul Ilie Bolojan. Însoţit de preşedintele Clubului Sportiv Municipal, Florin Birta, edilul răspundea saluturilor venite din beznă cu expresia concentrată a omului care încercă să îşi recunoască interlocutorul după voce. "Domnule primar, va trebui să alegem un copilaş...", îi spuse una dintre "salopetele" Luxten.

Bolojan aruncă o privire asupra copiilor şi deliberă rapid. "Oameni buni, vă rog să vă luaţi copii în braţe şi să îi ajutaţi să ajungă la buton. Vor porni luminile împreună ca să nu se supere nimeni", ceru primarul. Şi părinţii s-au executat. Înălţaţi pe braţele mămicilor, copiii au rotit butonul într-un efort colectiv care s-a lăsat cu tresăriri în momentul în care parcul a fost inundat în lumină. "Oaaauuu!", au exclamat părinţi şi copii deopotrivă.

Fântâni de lumină

Parcul se dezvăluia privirii un tablou de poveste. Stele roşii ca jarul, sfere îmbrăcate în beculeţe albastre ca pământul văzut din spaţiu, conuri de scântei verzi ca bradul, cascade de luciri galbene şi fântâni cu jeturi de lumină strălucitoare alergau jucăuş umbrele din parc. Bliţurile telefoanelor mobile şi ale aparatelor foto clipeau vesele în întuneric ca într-o seară de Oscar. "Parcă eşti în Las Vegas", povestea o tânără în telefonul mobil.

Anul acesta, firma Luxten a montat în oraş nu mai puţin de 14 kilometri de ghirlande, medalioane, figurine, galaxii şi fântâni de lumini. Cu un "kilometru-lumină" mai mult mult decât anul trecut.

În plus, de joi seară, pe clădirea Primăriei şi a Palatului Vulturul Negru holograme ning stele galbene pe fond albastru ca un cer senin, de colindă.

Pregătirile de sărbători au început la jumătatea lunii noiembrie când a fost montat iluminatul festiv în zona centrală a oraşului de la pietonalul străzii Republicii până la Parcul 1 Decembrie. Împodobirea oraşului pentru sărbători va continua până pe 19 decembrie cu amplasarea de salbe cu lumini pe podurile Dacia şi Decebal, pe principalele bulevarde precum Dacia, Decebal, Magheru, Ştefan cel Mare şi străzile intens circulate cum ar fi Dimitrie Cantemir, Nufărului, Horea şi Libertăţii.

Suplimentar faţă de anii precedenţi firma Luxten va orna festiv şi noul pod Sovata, podurile peste Peţa din străzile Traian Blajovici şi Vaporului, precum şi Parcul Seleuş.