Municipalitatea orădeană va investi două milioane de euro în actualizarea documentaţiei drumului expres Oradea - Arad.

Primarul Ilie Bolojan speră ca oraşul să atragă aceşti bani din fondurile alocate pentru finanţarea unor investiţii care urmează să fie finanţate din fonduri europene.

Pe bani europeni...

"Suma necesară pentru revizuirea proiectului drumului expre Oradea – Arad este de circa 4 milioane de euro. Contribuţia noastră este de 2 milioane de euro, pe care ţintim să îi decontăm din bani europeni pe proiectele din fondurile care pregătesc viitoarea perioadă de finanţare", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Pentru revizuirea documentaţiei, Consiliul Local a aprobat joi asocierea municipalității cu Primăria Arad, care va pune jumătate din bani, şi cu Zona Metropolitană Oradea, care se va ocupa de documente.

Aceasta din urmă a demonstrat că are capacitatea de a realiza documentaţia unui proiect de o astfel de anvergură în urmă cu o lună, când a finalizat Studiul de Fezabilitate al drumului de legătură între centura Oradea şi Autostrada A3 în zona Biharia. "Zona Metropolitană Oradea a mai demarat astfel de proiecte şi are experienţă", a spus Bolojan.

„Autoritățile locale vor prelua documentația realizată în urmă cu 10 ani de la CNAIR şi o vom aduce în stadiul de a putea fi finanțată din bani europeni. Vom reface studiile geologice şi topografice pe noul traseu, vom obține toate avizele necesare şi va fi estimată, la zi, valoarea investiției. Ne propunem ca până în luna martie să avem toată documentația finalizată”, a precizat primarul, pe Facebook.

O autostradă mai mică...

Drumul de legătură Oradea – Arad, cu două benzi pe sens, va avea o lungime de circa 100 de kilometri şi va face legătura între autostrada Transilvania şi autostrada Arad – Timişoara – Lugoj. La Oradea, joncțiunea cu drumul de legătură cu autostrada se face în zona din spatele gării Ioşia, la granița cu comuna Sântandrei.

"Va fi un drum cu un traseu nou, în afara localităţilor, cu exproprierile necesare asigurării coridorului necesar implementării proiectului, în regim de autostradă, cu patru benzi, două pe sens, cu ieşiri şi intrări pentru legăturile cu Drumul Naţional 79 şi drumurile judeţene", se menţionează în referatul de specialitate anexat proiectului de hotărâre de Consiliu Local.

Potrivit documentului, investiţia totală în noua cale de acces se va ridica la circa un miliard de euro. Lucrările vor fi finanţate prin Programul Operaţional de Transport 2021 – 2027.

Articol comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21200012