În prezenţa a zeci de medici şi asistente, a preşedintelui CAS Bihor, dr. Ionuţ Gheorghe, a unui consilier municipal din Debreţin, dr. Papp Csaba, şi a viceprimarului Mircea Mălan, luni au fost inaugurate primele cinci săli de operaţii din cele zece ale Spitalului Clinic Judeţean din Oradea. Lucrările au fost începute anul trecut cu fonduri europene de 1,5 milioane euro din Programul de Cooperare Transfrontalieră Hu-Ro şi 1,1 milioane euro de la Primărie şi din veniturile proprii ale spitalului.

Vechi de la darea în folosinţă a spitalului, adică din 1975, sălile de operaţii nu au mai fost niciodată modernizate până acum, ba - mai mult - erau risipite prin toată unitatea, ca nişte "feude", cum s-a exprimat managerul acesteia, dr. Gheorghe Carp, exemplificând că sala de operaţii a secţiei de Chirurgie Buco-Maxilofacială era închisă mai tot timpul şi nefolosită.

Acum, datorită proiectului iniţiat de Carp în 2010, când era viceprimar, împreună cu fostul şef al Direcţiei de Management al Proiectelor cu Finanţare Internaţională, Marcel Boloş, şi coordonat de Cristian Delcea, specialist în cadrul aceleiaşi DMPFI, sălile de operaţii au fost reunite într-un singur bloc, unde au fost realizate circuite corecte, cu filtre pentru acces, cu săli de pregătire, săli pentru medici şi asistente şi săli de operaţii multifuncţionale, ce pot fi folosite pentru toate specialităţile după o pregătire de doar 10 minute, cum a spus Carp.

Toate cele cinci săli sunt dotate cu echipamente şi aparatură folosite în prezent în cele mai bune spitale publice din Europa. Pereţii sunt dublaţi cu inox special, zugrăviţi cu vopseluri speciale cu ioni de argint, pentru a preveni acumularea unor bacterii ori virusuri, au sisteme de ventilare cu flux laminar (nu aerisire naturală, care permite contaminarea aerului din interior) şi sunt dotate cu lămpi scialitice care, indiferent de poziţionarea lor, nu fac umbre. Toate aceste dotări şi amenajări fac, a spus dr. Carp, "să scadă foarte mult riscurile postoperatorii", asta pe lângă, fireşte, creşterea calităţii actului medical propriu-zis.

"Ne bucurăm foarte mult că banii s-au cheltuit foarte eficient", a spus şi dr. Papp Csaba, de la spitalul universitar din Debreţin, consilier al primarului din oraşul maghiar pentru probleme medicale şi coordonator, pe partea maghiară, al Programului de Cooperare Transfrontalieră în domeniul medical.

Dr. Carp a adăugat că restul celor cinci săli de operaţii a căror modernizare este făcută prin acest program la Spitalul Judeţean vor fi gata până la sfârşitul anului.

În cadrul aceluiaşi program, în decembrie 2014 a fost finalizată şi reabilitarea şi reechiparea blocului operator al Spitalului Municipal, la aceleaşi standarde şi cu aceleaşi sume, adică 1,4 milioane euro din surse UE şi 1,1 milioane euro de la Primărie şi din veniturile spitalului.