PPMT se opune rebotezării parcului Liniştii amenjat în ultimii ani pe amplasamentul fostului cimitir cu Olosig cu denumirea de parcul Mihai Viteazul după cum a propus primarul Ilie Bolojan.

"Noi nu dorim ca denumirea de Olosig să se schimbe pentru că e veche de sute de ani. După cum spune şi numele, aici s-au stabilit oameni veniţi din Italia", a declarat Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

PPMT-istul este de părere că, dacă tot doreşte să boteze un parc cu numele voievodului, municipalitatea ar putea da denumirea de Mihai Viteazul parcului Salca de lângă complexul comercial Lotus.

"Suntem de accord cu mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Tocmai se amenajează un parc nou în zona Lotus, care nu are denumire. Primăria ar să-i dea acestuia numele Mihai Viteazul şi să pună statuia aici", a spus Csomortanyi.

PPMMT-iştilor nu le convine nici ca în locul statuii lui Mihai Viteazul să fie amplasată statuia Regelui Ferdinand, propunerea lor fiind ca în locul statuii voievodului să fie amplasată o statuie a Regelui Ladislau I.

"În piaţa centrală a oraşului ar trebui să primească un loc statuia Sfântului Ladislau, fondatorul oraşului. Noi susţinem această idee, dar dacă nu e posibil, atunci propunem ca Piaţa Unirii să fie liberă de un astfel de simbol. Să fie un fel de fântână arteziană şi atunci nimeni nu poate să spună nimic", a cerut liderul PPMT Bihor.

În aceeaşi ordine de idei, Csomortanyi Istvan a susţinut că formaţiunea pe care o conduce se opune propunerii de demolare a unui rând de case din străzile Avram Iancu şi Sucevei formulate prin masterplanul care va sta la baza viitorului PUG.

"Nu putem fi de accord cu această idee. Multe alte oraşe şi-au pierdut în secolul XX centrele istorice şi s-au chinuit apoi să le reconstruiască iar noi, la început de secol XXI, vrem să distrugem ce avem", a spus Csomortanyi.

PPMT va demara în cursul lunii viitoare o campanie de strângerere de semnături pentru eliminarea propunerii de lărgire a pietonalului prin demolarea unui rând de case din proiectul PUG-ului.