Câțiva zeci de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor au protestat, miercuri, în Oradea, nemulţumiţi că, deşi tot personalul s-a aflat în linia întâi în lupta contra COVID-19, stimulentele de risc s-au acordat discriminatoriu, doar celor care au transportat bolnavi confirmaţi cu noul coronavirus.

Acţiunea a fost declanşată de Federaţia Naţională Sindicală "Ambulanţa", condusă de ambulanţierul orădean Gheorghe Chiş, şi a constat în pichetarea Parlamentului şi a sediilor SAJ din teritoriu între orele 10 şi 12. 

"Ne-aţi folosit!"

"Scopul protestului este de a sensibiliza politicieni din România că existăm tot timpul, nu doar din 4 în 4 ani, şi cerem atenţia care ni se cuvine ca salvatori de vieţi, pentru activitatea pe care o facem cu profesionalism şi dedicare, sperând că prin această formă de acţiuni post luptei aprige cu virusul COVID-19, vom fi priviţi cu atenţie şi sensibilitate în rezolvarea favorabilă a doleanţelor noastre", se arată în comunicatul Federaţiei.

În timp ce la Bucureşti, Gheorghe Chiş, preşedintele FNSAR, a fost invitat în Parlament pentru a discuta cu preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi cu alţi responsabili despre cererile ambulanţierilor, în Oradea, puţin peste 20 de medici şi asistenţi medicali din mai multe localităţi din judeţ s-au strâns în curtea unităţii.

Echipaţi cu mănuşi, măşti şi viziere, protestatarii au stat răsfiraţi în curtea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Bihor, între orele 10 şi 12, purtând foi cu revendicările lor şi cu mesaje de tipul: "Ne-am săturat de indiferenţă!", "Protest naţional", "Ne-aţi folosit şi ne-aţi minţit! Reparaţi ce aţi greşit".

Stimulente doar pentru unii

Mesajele se referă în principal la modul discriminatoriu în care s-au acordat stimulentele pentru personalul medical implicat în lupta cu COVID-19, au explicat protestatarii, care, pe perioada stării de urgenţă, au fost obligaţi cu toţii să stea izolaţi de familii.

"Noi nu l-am solicitat, ne-am fi făcut datoria cu sau fără acel stimulent. Însă dacă tot l-au acordat, trebuia să se dea fără discriminare. Colegele noastre şi-au dus copiii la ţară, au fost 2 luni în care şi-au văzut copiii doar pe Whatsapp. Le duceam părinţilor cele necesare şi le lăsam la uşă. Nu am stat la hotel, noi nu ne-am permis, am stat acasă, în izolare", a declarat Simona Harapu, medic în cadrul SAJ Bihor.

În cazul personalului din SAJ Bihor, doar aproximativ 30% dintre angajaţi au beneficiat de stimulent, deși întregul personal operativ a fost expus. "Acel stimulent a fost acordat doar celor care au transportat pacienţi diagnosticaţi, confirmaţi. Or, unii pacienţi au ascuns ori au omis să spună că au intrat în contact cu persoane din străinătate, fiind confirmaţi abia după ce au ajuns la spital sau chiar după internare. Noi nu ştiam niciodată cu cine intrăm în contact, dacă sunt pozitivi, dacă mai mergem acasă, ce se întâmplă cu noi", a explicat Harapu.

Acordarea discriminatorie a stimulentelor este doar "picătura care a umplut paharul", susţin protestatarii, nemulţumiţi şi de faptul că Statutul personalului operativ din Ambulanţă este blocat în Parlament din 2016, dar şi de nerespectarea Legii 153/2017 a salarizării, care prevedea majorarea veniturilor pentru asistenţii medicali gradual, cu un anumit procent în fiecare an, până în 2022. "Acest lucru nu s-a întâmplat", a mai spus Harapu.