Evident că la noua centrală nu mai putem trece de pe gaz pe cărbune pentru că nu s-a inventat încă motorul acela de avion care să funcţioneze pe bază de lignit. Dar, la ce preţuri au ajuns gazele, trebuie să ne gândim la strămoşeştile metode, când prin Bărăgan se făcea foc cu bălegar şi pe la noi, unde mai sunt păduri, cu vreascuri furate din codru şi ca-n codru.

De data asta însă nu suntem neapărat noi, românii, de vină pentru scandaloasele preţuri la combustibili. Deşi nu pot să nu remarc faptul că încă ne complăcem ca băieţii deştepţi să ia curentul ieftin de la Hidroelectrica şi să-l vândă scump la export, în timp ce consumatorii casnici plătesc de se usucă gazele importate de la ruşi.

Nişte neghiobi de la Uniunea Europeană - că mai toate ţările au trimis în Parlamentul continentului specimene gen Becali, Grapini sau Rareş Bogdan - au decis după mintea lor cea netedă că acum e momentul să facem marele green deal. Adică totul să fie numai ecologic şi bio. Aşa ne-am desfiinţat centralele pe cărbune, Germania a renunţat şi la cele nucleare, lăsând deschisă calea ruşilor, care cuceresc continentul cu preţurile neruşinate ale carburanţilor.

Strategia asta de protejare a mediului e cât se poate de proastă. Într-un bloc, dacă ai şobolani, degeaba deratizezi la tine în casă, că lighioanele prosperă în celelalte apartamente. Aşa şi la nivel global. Ne-am chinuit în UE să desfiinţăm recipientele de plastic, dar numai 2% dintre cele care ajung în oceanul planetar provin din Europa. La fel şi cu poluarea, degeaba plătim energia scumpă, dar ecologică, atâta vreme cât China, India şi Rusia împut Terra cu fumurile lor.

Noi am oprit centrala de la Mintia pentru că s-au scumpit peste măsură certificatele verzi. Dar, la cât costă gazul acum, ieşi mai ieftin dacă te amendează UE decât dacă te taxează Rusia. Avem o platformă pentru patru grupuri la centrala nucleară de la Cernavodă. Ultimele două sunt mereu în faza studiului de fezabilitate pentru că niciodată nu s-a găsit un politician român care să facă o strategie energetică pe termen lung, nu doar cât durează un ciclu electoral.

Trăim într-o ţară în care prim-ministrul se laudă că a adus 5.000 de pastile împotriva Covid-ului, în loc să ne explice cum scoate ţara asta din iarnă fără ca jumătate din populaţie să moară de frig. UE promovează energia verde, dar România e la faza de budă-n curte şi pelerinaj la moaşte. Suntem la ani lumină de nivelul de dezvoltare care să ne permită să ne descurcăm doar cu eoliene şi energie hidro.

Ehei, dacă acum Oradea ar avea o centrală modernă pe cărbune, cu o exploatare ca la Voivozi, nici n-am răbda de frig şi ne-am şi umple de bani!