Orădenii sunt de acord: oraşul nu mai are Poliţie Locală! "Săptămâna trecută m-a abordat agresiv un cerşetor, pe centru cereau bani trei tinere cu linguri de lemn, la intersecţia cu strada Eminescu cerşea o tânără desculţă, iar în dreptul pasajului Madacs era să mă dea de pământ un tânăr pe trotinetă electrică. Asta nu-i activitate ce face Poliţia Locală!", se plânge un orădean.

"Unde e Poliţia Locală?"

De la începutul anului, orădenii au transmis prin aplicaţia Oradea City Report peste 3.200 de sesizări numai la categoria "Ordine şi domeniu public". 11 reclamaţii pe zi! Cele din octombrie sunt reprezentative: "Mai este Poliţie Locală? Seară de seară se parchează pe spaţiile verzi!", "de o lună în parc şi-au făcut culcuş oamenii străzii". "Parcări pe strada Malului care blochează intrarea pe stradă. (...) Telefonul de la Poliţia Locală este nefuncţional", scrie un riveran. 

"Foarte rar patrulează pe aici Poliţia Locală (...) Mulţi locatari lasă gunoiul în faţa ţarcului (...) Oamenii străzii răscolesc prin gunoaie. (...) Toate acestea ar trebui prevenite de cineva. De cine oare?", se întreabă un orădean din zona Prima Oneştilor. Şi exemplele continuă, cu reclamaţii privind ambrozia, câinii comunitari, vandalizări şi altele...

"Nu s-a confirmat" 

Orădenii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât adesea primesc răspuns că "în momentul verificării la faţa locului sesizarea dvs. nu s-a confirmat". Până să ajungă agenţii, şoferul a plecat, cerşetorul s-a mutat, iar RER Ecologic a făcut curat. "Poliţiştii locali vin, dar durează. Până atunci situaţia reclamată poate dispărea", zice Cristian Ile, administrator a 18 asociaţii de proprietari.

Ioan Horvath (foto), membru al Coaliţiei Rogerius, are şi o explicaţie: "Poliţiştii locali se ascund în timpul serviciului la benzinăriile din strada Matei Corvin ori în parcarea din spatele Tribunalului". Internauţii spun că şi în benzinăriile ori pensiunile de pe şoseaua de centură...

Unde nu-i cap... 

Adevărul e că Poliţia Locală nu are cum merge bine. Pagina de Facebook îi este abandonată din 2016, iar la 10 ani de la înfiinţare instituţia nu are nici măcar o rubrică pe portalul Primăriei.

Instituţia n-a avut noroc nici la şefi. "Fondatorul" Crăciun Leucea, fost general de armată, s-a retras după un an fiindcă nu a găsit căi de comunicare cu Poliţia, comisarul-şef Alexandru Laza a fost rechemat după doi ani la post de şefii din Ministerul de Interne, iar ultimul director "plin", Cristian Beltechi, s-a dat singur afară după ce a fraternizat cu subalternii, pierzându-şi autoritatea.

Perioadele de interimat păgubos au fost asigurate de Paul Kover, cel care în ianuarie şi-a înjunghiat soţia în stradă, şi de fostul lider sindical Ioan Găluţ (foto), mai apropiat de colegi decât de comandă.

... vai de ea, Poliţie!

În lipsa unui lider, instituţia e măcinată de lupte interne, cu angajaţi care se reclamă reciproc şi îşi sapă şefii. Deşi plătiţi cu circa 1.000 de euro pe lună, unii agenţi refuză să intre pe grupul de Whatsapp al instituţiei pentru o comunicare rapidă, alţii să-şi anunţe şefii când fac schimb de ture, să conducă maşina de serviciu ori să preia misiuni dificile.

De altfel, instituţia funcţionează cu program "de zi" doar între orele 7-22. Peste noapte lucrează doar dispecerul de la sediul Poliţiei Municipale şi un poliţist în patrulă mixtă subordonat colegului din Poliţia naţională. Deci, nici vorbă de eliberat locuri de parcare sau de prins orădeni care aruncă gunoaie!

"Nu lucrează rău" 

În ciuda evidenţei, primarul Florin Birta crede că la 70 de angajaţi, faţă de 200 cât permit normativele, Poliţia Locală "nu lucrează rău, dar activitatea poate fi îmbunătăţită". De altfel, aceasta este sarcina fostului său consilier, Samuel Milian (foto), numit săptămâna trecută la comandă. 

Noul director şi-a format o părere: "Viteza de reacţie la o reclamaţie ar trebui să fie ca la firmele de pază, de 7-8 minute". Obiectivul însă e greu de atins cu personalul actual şi, probabil, va cere mai mulţi angajaţi. "Dacă un echipaj cu doi oameni acoperă 2-3 sectoare din cele 8 câte are oraşul, nu are cum ajunge rapid", zice Milian.

Pentru ca sarcina să fie şi mai grea, primarul i-a cerut la instalare impulsionarea colectării selective a deşeurilor, stârpirea ambroziei şi a cerşetoriei. Cam ce şi-au propus şi alţi directori, fără rezultat...