Peste 2000 de localnici din satele Urvind, Lugaşu de Jos respectiv Lugaşu de Sus racordaţi la reţeaua publică de apă potabilă aşteaptă Sărbătorile Pascale "pe uscat". Oamenii au rămas fără apă după ce luni, muncitorii de la Hidroserv, structura care asigură mentenanţa obiectivelor administrate de compania Hidroelectrica, au rupt în bucăţi stăvilarul ce menţine nivelul apei peste conducta de alimentare a localităţii.

Stăvilar, bucăţi...

Muncitorii curăţau canalul de vegetaţie şi nămol în amontele canalului de fugă de lângă barajul Lugaş, la circa 300 metri de Crişul Repede şi de aducţiunea de apă a comunei, când coordonatorii echipei de lucru, Cornel Toda şi Viorel Butuc, le-au cerut să facă stânga-mprejur şi să scoată stăvilarul de lângă conducta de alimentare a comunei.

Când l-au ridicat, bucata de beton de 15 tone şi lungă de 5 metri s-a rupt în două. "Nu e prima dată când se ridică acel stăvilar şi niciodată nu a avut nimic, până acum. Ce s-a întâmplat, cum l-au mişcat din loc, nu ştiu, pentru că n-au aşteptat să ajung acolo, să fiu de faţă", a explicat BIHOREANULUI Mihai David, administratorul reţelei de apă de la Primăria Lugaşu de Jos.

Cert e că, deşi oamenii l-au asigurat că problema se va rezolva, a doua zi situaţia s-a agravat, căci cele două bucăţi ale stăvilarului erau deja sparte, la rândul lor, în zeci de bucăţi mai mici, iar muncitorii pe nicăieri.

Prefectul, pe fir

În lipsa stăvilarului, apa nu a mai ajuns în conducta comunei. "Am mai avut apă doar până când s-au golit puţurile în care se filtrează şi tratează apa. De miercuri dimineaţa, conductele sunt goale", a declarat BIHOREANULUI primarul UDMR al comunei Lugaşu de Jos, Şorban Levente.

Anunţat de primar despre situaţia creată, prefectul judeţului, Claudiu Pop, a declarat, miercuri, BIHOREANULUI, că angajaţii sucursalei Oradea a Hidroelectrica au demarat lucrările pentru refacerea stăvilarului. "Am fost înştiinţat despre avarie, iar în prezent se lucrează la rezolvarea problemei. Am solicitat directorului Hidroelectrica Oradea (Nicolae Alexandru Varga, soţul deputatei PNL Lucia Varga - n.r.) să mă ţină la curent, din oră în oră, cu situaţia lucrărilor. Cine este responsabil pentru ce s-a întâmplat, vom cerceta ulterior. Acum important e ca locuitorii să aibă apă", a afirmat prefectul.

Sabotaj liberal?

Primarul din Lugaş este, însă, sceptic. "Ei vor să pună grămadă bucăţile şi să le completeze cu altele. E o peticeală care nu va ţine. Stăvilarul distrus trebuie scos din apă, trebuie cumpărat altul, pus la loc. Operaţiunile sunt de durată, timp în care locuitorii şi agenţii economici rămân fără apă", zice Şorban, care apreciază că paguba creată de "Doreii" de la Hidroserv depăşeşte 50.000 lei.

Din acest motiv, edilul a înaintat deja o plângere penală la Parchetul Aleşd, pentru distrugere, solicitând identificarea şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. Şorban nu exclude ca accidentul să fi fost, de fapt, un sabotaj politic, pus la cale de reprezentanţii organizaţiei locale a  PNL. Asta pentru că Viorel Butuc, cel care a "coordonat" distrugerea stăvilarului este un fost consilier local PNL, care l-ar fi ameninţat public, în mai multe rânduri, că va lăsa comuna fără apă.

Ca argument în favoarea acestei idei, primarul arată că, deşi muncitorii au pretextat că ridică blocul de beton pentru a curăţa canalul, mizeria a rămas tot pe loc. "N-au curăţat nimic în canal. Niciun fir de iarbă n-au scos, nici nămolul nu l-au mişcat. Au scos stăvilarul doar ca să creeze probleme", spune Şorban, care vorbeşte despre Butuc ca făcând parte dintr-un "grup criminal organizat".

UPDATE

Situaţia s-a remediat, provizoriu, vineri după amiază, în jurul orei 15, când, potrivit primarului Şorban Levente, nivelul apei din canalul la care e legat ăreţeaua de apă a crescut aşa încât să poată alimenta întreaga comună. Lucrările pentru remedierea avariei vor continua însă săptămâna următoare.