Iarna aceasta ne vom încălzi şi mai scump! Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea societăţii Termoficare, majorarea preţului gigacaloriei cu 2,55 lei, de la 294,76 lei la 297,31 lei, începând cu data de 1 noiembrie.

Scumpirea nu va afecta însă, cel puţin deocamdată, orădenii. Conform hotărârii Consiliului Local, populaţia va plăti, în continuare, tot 240 lei pe gigacalorie, scumpirea urmând să fie preluată în subvenţia acordată de la bugetul local, care va creşte la 57,31 lei. În schimb, agenţii economici vor plăti preţul întreg al gigacaloriei, de 297,31 lei.

Ultima scumpire a gigacaloriei a avut loc în luna iulie, când preţul acesteia a crescut cu 21%, de la 243,46 lei la 294,76 lei pe fondul utilizării gazului în loc de cărbune în producţia energiei termice începând din primăvara acestui an.

Hotărârea privind scumpirea gigacaloriei a fost luată cu voturile celor 18 consilieri locali ai PNL, în timp ce reprezentanţii UDMR şi PSD s-au abţinut de la vot.

Cer ajutorul Guvernului!

Majorarea de tarife nu rezolvă însă problema de lichidităţi a societăţii Termoficare. Furnizorul de agent termic în sistem centralizat intră în iarnă cu conturile goale după ce peste vară a folosit gazul exclusiv pentru încălzirea apei calde şi, în lipsa licenţelor necesare, nu a produs energie electrică pentru a obţine venituri în plus din vânzarea acesteia în sistemul naţional şi pentru a încasa bonusul de generare de înaltă eficienţă oferit de stat.

Conform estimărilor conducerii societăţii, Termoficare va înregistra la sfârşitul acestui an un deficit de cash de 30,9 milioane lei. CET-ul are nevoie 55 milioane lei pentru plata în avans a gazului natural şi 7 milioane lei pentru acoperirea costurilor cu mentenanţa centralei.

Pentru a nu lăsa Oradea fără încălzire la iarnă, Consiliul Local a hotărât joi, tot cu 18 voturi din partea grupului PNL, iniţierea unei Hotărâri de Guvern privind alocarea a 30 milioane lei pentru achiziţia de gaz din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Executivului central.

"Este o procedură la care apelăm în premieră pentru a asigura buna funcţionare a operatorului până începe să facă încasări din vânzările de energie electrică şi termică. Există posibilitatea să primim aceste sume definitiv sau doar cu titlu de împrumut", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea.

Municipalitatea a acordat deja în această toamnă societăţii de termoficare alocări financiare în valoare de 8 milioane lei pentru a-şi putea continua activitatea în bune condiţii.

Gaz, doar cu preplată...

Termoficare Oradea a primit licenţa de producere a curentului electric în luna octombrie şi a pus în funcţiune turbina pe gaz, care produce atât energie electrică cât şi energie termică, începând din 7 octombrie, la data deschiderii sezonului de încălzire.

Centrala funcţionează în parametri maximi, furnizând în sistemul energetic naţional, într-o săptămână, energie electrică în valoare de 1,2 milioane lei. La această sumă se adaugă încă 1,3 milioane lei reprezentând bonusul de cogenerare.

"Nu se pune problema că Termoficare are probleme financiare, ci doar că în momentul de faţă nu are suficiente lichidităţi pentru a-şi putea asigura alimentarea cu gaz. Dacă la cărbune viram cu titlu de garanţie, într-un cont, o sumă reprezentând circa 30% din preţul combustibilului, la gaz funcţionează un sistem cu preplată în sensul că îţi încarci o sumă în cont şi primeşti gaz în limita ei", a povestit Eduard Florea.