De o săptămână, coaliţia de guvernare e blocată în prefecturi. UDMR cere Prefectura Bihor şi, neprimind-o, a oprit negocierile pentru împărţirea prefecturilor în toată ţara, chiar dacă, înainte, partidul maghiar acceptase un algoritm de adjudecare politică a acestora.

Scopul UDMR e străveziu: filiala condusă de Cseke Attila şi Szabó Ödön vrea să "guverneze" judeţul pentru a stopa reformele anunţate de liberalul Ilie Bolojan.

"Loialitatea" UDMR

Abia s-a încheiat şirul sărbătorilor de iarnă, că primul politician care a făcut o conferinţă de presă a fost şeful UDMR Bihor, Szabó Ödön. Pe 7 ianuarie, când coaliţia guvernamentală se pregătea de negocierea a noi funcţii, acesta a reiterat pretenţia ca UDMR să aibă un viceprimar în Oradea şi unul de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, chiar dacă alegerile locale s-au încheiat în toamnă.

Szabó a repetat că e "dreptul comunităţii" să aibă cele două funcţii, afirmând că la schimb oferă "loialitate şi stabilitate". Dacă nu le primeşte, a spus el, UDMR va continua "să ne apărăm comunitatea din poziţiile pe care le avem". De cine anume şi cu ce ar fi "comunitatea" ameninţată, n-a lămurit. Cât despre ambiţia de a câştiga şi funcţia de prefect, s-a mulţumit să spună doar că "încă nu s-a discutat", evitând să zică dacă UDMR o vrea.

Presiune pe Ţiplea 

După o săptămână, pe 12 ianuarie, Szabó a mai chemat o dată jurnaliştii să anunţe că UDMR se opune restructurării CJ Bihor şi instituţiilor subordonate, cerând ca prefectul Dumitru Ţiplea (foto), numit pe filieră liberală, să atace în justiţie hotărârile prin care preşedintele Ilie Bolojan reformează administrarea judeţului. 

Prşedintele executiv a vorbit despre HCJ prin care au fost instituite standarde şi responsabilităţi pentru curăţarea drumurilor. "Sunt curios dacă (n.r. – prefectul) va analiza serios ultimele hotărâri", a spus el, comparând normativul cu o hotărâre prin care Consiliul Local Oradea obliga asociaţiile de proprietari de la blocuri să asigure întreţinerea în jurul acestora, dar care a fost atacată de fostul prefect Ioan Mihaiu şi în final declarată nelegală de Curtea de Apel Oradea. Evident, şeful UDMR Bihor îi "arăta pisica" lui Bolojan, semnalând că prefectul nu şi-ar face datoria şi, deci, trebuie înlocuit. 

Înţelegere încălcată

De fapt, UDMR pretinsese funcţia de prefect înainte cu o zi ca Szabó Ödön să iasă la atac. Pe 11 ianuarie, reprezentanţii PNL (Ludovic Orban), USR-PLUS (Dan Barna) şi UDMR (Cseke Attila) s-au întâlnit la Bucureşti să împartă funcţiile de prefect în toată ţara, dar negocierea s-a blocat exact din cauza pretenţiei UDMR de a-şi adjudeca Prefectura Bihor. 

Repartizarea trebuia făcută proporţional cu scorul fiecărui partid (PNL 23 prefecţi, USR-PLUS 14, UDMR 5) şi pe algoritmul folosit şi la împărţirea ministerelor. Primul partid care alegea prima prefectură a fost PNL, al doilea USR-PLUS, al treilea tot PNL, iar al patrulea UDMR, după care "tragerea" trebuia repetată în aceeaşi ordine. La prima tragere, Orban a ales Prefectura Capitalei, USR-PLUS Timişul, iar liderul liberal a ales Bihorul, moment în care Cseke a făcut fix ce spunea Szabó că UDMR nu face: s-a "ridicat de la masă", motivând că Bihorul e primul din cele 5 judeţe dorit de partidul său. 

Prefect revizionist

Pe surse, BIHOREANUL a aflat că prefect de Bihor ar fi urmat să fie pus un văr al lui Szabó, tot din Carastelec (judeţul Sălaj), Nagy Mihaly Zoltán, susţinut în trecut de UDMR ca director adjunct la Arhivele Statului, ulterior pus vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, autor al unor lucrări în care susţine că Transilvania este "sub ocupaţie românească". O a doua variantă ar fi fost Botházi Nándor, fost director adjunct la Direcţia de Evidenţa Populaţiei din subordinea CJ Bihor, funcţie desfiinţată prin organigramele lui Bolojan. 

"Minciuni şi aberaţii securistoide", a calificat Szabó Ödön, în stilu-i caracteristic, informaţiile despre identitatea viitorului prefect UDMR. Fără a nega că misiunea acestuia ar fi atacarea hotărârilor de consilii care nu sunt pe placul UDMR.

"Mergem înainte" 

Negocierile pe prefecturi au fost reluate miercurea trecută, dar tot degeaba. De data asta, udemeriştii au cerut ca la prima tragere ordinea să fie PNL, USR-PLUS, UDMR, ştiind că liberalii vor alege întâi Capitala şi sperând că ei vor putea să-şi adjudece Bihorul după ce useriştii vor fi luat tot Timişul. Previzibil, Orban nu putea accepta, aşa că discuţiile au fost amânate din nou, pe săptămâna aceasta. 

Chestionat de BIHOREANUL, Bolojan spune că nici Cseke, nici Szabó nu l-au prevenit, cum e cutuma, că vor funcţia de prefect, aflând acest lucru de la colegii din Bucureşti, dar şi că este conştient că "loialitatea" UDMR se poate concretiza în realitate prin dorinţa de a-i bloca deciziile în administraţia judeţeană. 

"Pot citi printre rânduri ce ar dori unii lideri UDMR. Nu are rost să ne ascundem după deget, e clar că un prefect poate întârzia anumite hotărâri atacându-le în contencios", spune Bolojan, adăugând că "noi (PNL Bihor) am anunţat conducerea centrală că din punctul nostru de vedere, având un prefect cu o activitate bună, s-ar cuveni să fie menţinut în funcţie, şi că există proiecte care necesită o colaborare fairplay, loială". 

Aşadar, mingea e tot la Ludovic Orban: rămâne de văzut dacă acesta îşi va respecta colegii bihoreni sau va ceda Prefectura de aici ca să aibă, cum spune Szabó Ödön, "loialitate în coaliţie". Oricât de scump ar costa aceasta...