Primarul Ilie Bolojan va trebui să ceară Consiliului Local revocarea Regulamentului privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor mici sau nealiniate stradal ca fiind nelegal.

"În prima şedinţă!"

Pe 14 septembrie, prefectul Ioan Mihaiu a cerut în scris Primăriei şi Consiliului Local Oradea revocarea Hotărârii 697 din 2018 privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor mici şi nealiniate stradal, ca fiind nelegală.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a luat atitudine ca urmare a petiţiilor formulate de orădeanul Mircea Jacan, de avocatul Darius Marcu în numele unor clienţi, dar şi de organizaţia PSD Bihor, care au ridicat obiecţii pe marginea regulamentului.

"Solicităm ca în prima şedinţă a Consiliului Local Oradea să revocaţi actul administrativ în cauză, din mai multe considerente", menţionează adresa semnată de prefectul Mihaiu.

Cu vicii de procedură...

De-a lungul unei argumentaţii de cinci pagini, juriştii Instituţiei Prefectului au invocat vicii de procedură în ceea ce priveşte organizarea dezbaterii publice a regulamentului, dar şi legate de adoptarea acestuia.

Potrivit adresei, Primăria a expus pe 4 iulie dezbaterii publice materialul incomplet, anexa privind zona prioritară vizată de normativ fiind adăugată pe portalul municipalităţii pe data de 16 iulie, odată cu proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

În plus, reprezentanţii Prefecturii au reproşat municipalităţii că nu au justificat în scris nepreluarea recomandărilor formulate de orădeni, obligaţie prevăzută expres în Legea 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Mai mult, Primăria a pus la dispoziţia consilierilor locali proiectul de hotărâre privind regulamentul doar în preziua şedinţei în plen, deşi potrivit Legii administraţiei locale materialele trebuiau comunicate aleşilor cu 5 zile înainte, pentru a avea timp să le studieze.

... şi fără susţinere legală

În ceea ce priveşte legalitatea regulamentului în sine, juriştii Prefecturii susţin negru pe alb că, deşi la promovarea Hotărârii de Consiliu Local municipalitatea a invocat o serie de acte normative din domeniul fiscal, "nu există niciun act normativ care să poată obliga un proprietar să construiască / supraedifice / mute aliniamentul stradal al construcţiei autorizate".

La fel, "nu există termei juridic pentru aplicarea de cote adiţionale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit".

Totodată, Instituţia Prefectului reproşează iniţiatorilor regulamentului lipsa avizelor comisiilor de specialitate din Consiliul Local, deşi este vorba de o hotărâre importantă, avizul Direcţiei Judeţene Bihor pentru Cultură şi Culte, deşi se referă la centrul istoric al oraşului, şi cel al Comisiei consultative pe probleme de circulaţie, deşi vizează fluidizarea circulaţiei.

Se încalcă dreptul la proprietate!

În plus, Prefectura arată că regulamentul încalcă principiul neretroactivităţii legii prevăzut în Codul Civil, aplicând cote adiţionale de impozitare pentru clădiri care au fost construite legal, pe baza unor autorizaţii eliberate chiar de Primăria Oradea.

Este încălcată, de asemenea, şi Legea urbanismului 350 din 2001, întrucât alinierea clădirilor la frontul stradal şi regimul de înălţime denaturează centrul istoric. "Uniformizarea arhitecturii centrului istoric nu este ceva de dorit. Nu se poate reconfigura o zonă istorică edificată etapizat şi diferit, după modele nespecifice zonei, importate, nu ştim de unde", se mai menţionează în adresă.

Cel mai grav, însă, juriştii Prefecturii reclamă că, prin obligarea orădenilor de a-şi supraînălţa clădirile la nivelul celor din jur, se instituie "încălcarea flagrantă a dreptului individual de proprietate, prin impunerea unei limite minimale / maximale a suprafeţei pe care o poate deţine în proprietate o persoană".

Interesant este faptul că despre contestarea legalităţii HCL, veche de aproape două săptămâni, nu a informat public nici Instituţia Prefectului, nici municipalitatea. Deşi Consiliul Local s-a întrunit în şedinţă ordinară la începutul aceste săptămâni, deci după solicitarea prefectului, revocarea regulamentului nu s-a regăsit pe ordinea de zi, nefiind încă cristalizată o poziţie a Primăriei.