Mulţi cetăţeni se plâng că în Oradea sunt cele mai mici salarii din ţară, dar în acelaşi timp şi cele mai mari impozite. Cei care ţin partea primarului zic că nici măcar nu există date de la Statistică pentru Oradea, ci doar pentru judeţ, iar impozitele trebuie ţinute sus dacă vrem să avem o administraţie performantă.

Adevărul este pe la mijloc, însă eu am îndoieli când aud despre salariul mediu. Pe vremea lui Ceauşescu, un activist le explica ţăranilor că în medie s-au obţinut 5.000 de kilograme de porumb la hectar. O cooperatoare s-a arătat nedumerită de acest termen, "în medie", făcând observaţia de bun-simţ că, dacă vecina ei se culcă cu tot satul şi ea doar cu soţul, totuşi nu crede că, în medie, amândouă sunt curve.

Un medic câştigă în Oradea 4.000 de euro lunar. Este acesta un salariu mic? Un informatician bun poate ajunge şi până la 6.000 de euro. A, nu toţi sunt medici şi informaticieni? Aşa e, nu pe toţi îi duce mintea să facă şcoală.

Dar poţi fi un foarte bun instalator şi, dacă eşti harnic, nu vii acasă cu mai puţin de 2.000 euro. Sau alegi să munceşti pe şantier, unde un dulgher sau un sudor face lejer 1.500 euro pe lună. Sigur că pentru asta trebuie să pui osul, să munceşti în condiţii nu tocmai de birou.

Un bugetar, care nu are prea multă şcoală, dar are pile pe la partide, care nici nu pune osul la muncă, că deh, aşa e la stat, poate ajunge şi el pe la 1.000 euro lunar, sumă ce îi asigură o existenţă decentă.

Cei care nu se încadrează în categoriile discutate suferă din cauza salariilor de mizerie, dar o fac la fel în Oradea, Cluj sau Bucureşti. Doar că în marile oraşe există o pătură mai numeroasă de IT-işti, medici şi funcţionari, care ridică media salarială a unui popor lăsat, de fapt, de izbelişte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!